Решението за Кристалина Георгиева тегне върху годишните срещи на МВФ и Световната банка

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на пресконференция след среща с икономически и финансови организации в Берлин, Германия, 26 август 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Твърденията за фалшифициране на данни срещу управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева може да хвърлят сянка върху годишните срещи на МВФ и Световната банка, които започват в понеделник (11 октомври). Причината е, че изпълнителният съвет на фонда не успя да приключи  разследването си преди срещите.

Бордът на Фонда се срещна в неделя с Георгиева и адвокатската кантора, която твърди, че тя е притискала служителите на Световната банка да променят данните, за да подобрят класирането на Китай в класацията „Да правиш бизнес“ през 2017 г., когато Кристалина Георгиева е била директор в Световната банка, се казва в изявление на МВФ.

В съобщението се добавя, че бордът се опитва  да „изясни подробности“ по случая.

„Бордът постигна по -нататъшен значителен напредък днес в своята оценка с оглед много скоро да приключи разглеждането на въпроса“, казаха от Фонда.

24-членният борд на МВФ планира да се събере отново в понеделник, за да реши бъдещето на Георгиева начело на кредитора, коментираха запознати. Срещата ще се състои, докато висши служители от 190-те страни членки на Фонда пристигат във Вашингтон за есенните срещи на МВФ и Световната банка.

Изпълнителният съвет на МВФ обсъжда въпроса в петък в продължение на пет часа, преди да отложи дискусията и насрочи отделни срещи с Георгиева и адвокати от адвокатската кантора WilmerHale за неделя.

Скандалът заплашва да засенчи годишните срещи на МВФ и Световната банка, на които Георгиева ще поеме водеща роля в дискусиите за глобалното възстановяване от пандемията COVID-19, облекчаването на дълга и усилията за ускоряване на ваксинациите, заедно с президента на Световната банка Дейвид Малпас.

Георгиева, бивш вицепрезидент на Европейската комисия, категорично отрече обвиненията, датиращи от 2017 г., когато тя беше главен изпълнителен директор на Световната банка. Тя стана управляващ директор на МВФ през октомври 2019 г.

В доклада на адвокатската кантора, изготвен за борда на Световната банка, се твърди, че Георгиева е прилагала „неправомерен натиск“ върху служителите си  по това време, за да променят данните и Китай да бъде поставен на по-предно място в  престижна класация. Това се е случило точно когато банката е търсела  подкрепата на Пекин за голямо увеличение на капитала.

Адвокатът на Георгиева казва, че разследването на WilmerHale е нарушило частично правилата на Световната банка, като й е отказало възможността да отговори на обвиненията.

Франция и други европейски правителства в петък подкрепиха българската икономистка да завърши мандата й като шеф на МВФ.

„Файненшъл таймс“ съобщи в неделя, че САЩ и Япония искат Георгиева да подаде оставка от поста си в Международния валутен фонд.

Министерството на финансите на САЩ, което контролира 16,5% от акциите на МВФ, отказа да коментира. От японското посолство във Вашингтон също нямаше коментар.