Рим е против двустранните споразумения в туризма

Ди Майо: "Ако скоро не променим посоката, ще има сериозни последици за туристическия сектор във всички европейски страни". [Shutterstock / Alliance Images]

Рубриката „Столиците“ ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

РИМ. „От 3 юни ще можем свободно да се пътува между италианските региони и сме готови да посрещнем безопасно европейските граждани, които искат да прекарат почивката си в страната ни, както се случва всяка година. Нашите структури са готови“, посочи министърът на външните работи на Италия Луиджи Ди Майо по време на видеоконференция с колеги от 10 държави.

Ди Майо заяви също, че не трябва да се поставят някои европейски страни в черен списък.

„Ако скоро не променим посоката, ще има сериозни последици за туристическия сектор във всички европейски страни“, посочи министърът. Той добави, че „двустранните споразумения за туристическите потоци са в противоречие с духа на ЕС“. Италия ще предоставя на всички държави седмичен доклад за състоянието на всеки регион, добави Ди Майо.

Наскоро Европейската комисия представи препоръки за отпуските това лято, като наблегна на необходимостта от хармонизирани правила и се обяви срещу дискриминацията на граждани на ЕС заради пандемията. Германия също се противопоставя на двустранните сделки, които биха могли да предизвикат „туристическа война“ и настоя за цялостно решение.

Но държавите, които се справят с пандемията сравнително успешно, обмислят  сключването на двустранни споразумения.

Прочетете повече от Валентина Йорио от EURACTIV.it и Анета Захова от EURACTIV.cz.

///

БЕРЛИН/ПАРИЖ

Франко-германски план за възстановяване в размер на 500 млрд евро. Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел представиха в понеделник инициативата си за възстановяване след коронавируса. Планът се стреми да изведе Европа от кризата „обединена и солидарна“, като гарантира по-голямата част от финансирането на най-засегнатите страни и сектори.

Двамата лидери искат да помогнат на ЕС да използва кризата, за да „повиши устойчивостта, конвергенцията и конкурентоспособността на европейските икономики“. Прочетете повече от Сара Лоутън и Кристина Госнер от EURACTIV Германия.

///

БРЮКСЕЛ

Отваряне на границите. Министърът на външните работи на Белгия Филип Гофин се срещна с френските, нидерландските, германските и люксембургските си колеги, за да обмислят постепенното премахване на ограниченията на общата граница с четирите страни. Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

ВИЕНА

Експериментално отваряне на училищата. В понеделник (18 май) първите 350 000 от около 700 000 деца се върнаха на училище. По този начин социалното дистанциране е възможно, а учениците трябва да носят маски през цялото време.

Министърът на образованието Хайнц Фасман (Австрийска народна партия) заяви, че това е тест за започването на учебната година през есента. Ако Австрия не бъде засегната от втора вълна на COVID-19, училищата ще отворят изцяло. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

Повече информация за премахването на ограничителните мерки в Австрия тук.

///

ХЕЛЗИНКИ

Президентът Нийнистьо призовава за единство в ЕС. ЕС може да загуби международното си влияние и дори да се сблъска с екзистенциална криза, ако не успее да реши вътрешните си проблеми, пише финландският президент Саули Нийнистьо в статия, публикувана в местната преса в събота (16 май). Пека Вантинен от EURACTIV разглежда статията на президента.

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ИРЛАНДИЯ

ЛОНДОН

Законопроектът, който ограничава миграцията в ЕС, набира скорост. Обединеното кралство се приближава до законно прекратяване на свободата на движение, след като британските депутати дадоха зелена светлина на законопроекта за имиграцията в страната. В понеделник 351 гласуваха „за“, а 252 – „против“. Законопроектът, който бе отложен преди изборите миналия декември, дава на гражданите на ЕС същите права да живеят и работят във Великобритания, като на имигрантите извън блока.

Законопроектът се фокусира върху привличането на висококвалифицирани работници и въвежда изисквания към кандидатите, включително предложение за работа от одобрен работодател и праг на заплата от 25 600 британски лири годишно. (Бенджамин Фокс | EURACTIV.com)

///

ДЪБЛИН

Първа фаза на разхлабване на мерките. Ирландия започна първата фаза на премахването на ограниченията вследствие на COVID-19. Градинските центрове, железариите, фермерските пазари, оптиките, голф игрищата и някои спортни съоръжения отварят отново. Строгите насоки за социално дистанциране остават.

Междувременно вчера (18 май) министърът на здравеопазването Саймън Харис обяви нови планове за предлагане на безплатни ваксини срещу грип на деца на възраст 2-12 години и на всички хора в риск на възраст между 6 месеца и 69 години. (Самюел Столтън | EURACTIV.com)

Повече информация за подхода на Ирландия срещу COVID-19 прочетете тук.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

МАДРИД

От понеделник (18 май) около 32 милиони души в Испания, приблизително 70% от населението на страната, могат да се възползват от облекчението на ограничителните мерки.

Мадрид и Барселона – двата най-засегнати райони, както и няколко провинции в Кастилия и Леон, остават в предварителната нулева фаза и най-строг режим. Няколко малки испански острови с общо 45 000 души население вече са преминали към втора от четирите фази на процеса на деескалация. Прочетете повече от EFE, партньора на EURACTIV.

///

Туризмът в Испания може да бъде рестартиран до края на юни. Правителството се надява всички ограничения за пътуване дотогава да бъдат премахнати. Това обясни министърът на транспорта Хосе Луис Абалос в понеделник. Той добави, че всичко ще зависи от успеха на разхлабването на мерките. Миналата година Испания е била втората най-посещавана страна в света с общо 83,7 милиона туристи. Индустрията е осигурявала работни места на почти 2,5 милиона души. (EuroEFE.EURACTIV.es)

///

АТИНА

14-дневната карантина за пристигащи от чужбина пътници ще приключи в края на май. Задължителната 14-дневна карантина за пристигащите от чужбина, наложена на 16 март, е удължена до края на май, съобщи в понеделник Органът за гражданска авиация. Прочетете повече на Атинско-македонската новинарска агенция.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

БРАТИСЛАВА

Четвърта фаза. След десет седмици карантина на 1 юни детските градини и началните училища в Словакия ще отворят врати при спазване на строги хигиенни мерки. Родителите ще могат да вземат решение дали детето им да се върне на училище през юни или не. Прочетете повече за четвъртата фаза на разхлабването на мерките в страната от Зузана Габрижова от EURACTIV Словакия.

///

ВАРШАВА

Полската авиокомпания LOT с полети от 1 юни. Превозвачът ще покрие осем вътрешни маршрути, тъй като границите на Полша все още са затворени. Ще бъдат прилагани нови правила за сигурност, сред които носенето на маска през целия полет. (Лукаш Гадзала | EURACTIV.pl)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЗАГРЕБ

Разпускане на парламента. Хърватският парламент приключи последната си сесия в понеделник (18 май). 105 народни представители гласуваха за разпускането на парламента,  8 бяха против, а 4 се въздържаха. Президентът Зоран Миланович ще определи датата на парламентарните избори. Прочетете повече от Карла Юничич от EURACTIV Хърватия.

///

ЛЮБЛЯНА

Словения ще пусне два сателита през юни. Словенските сателити Trisat и Nemo HD ще излетят в космоса на 19 юни, съобщи Vesolje-SI, словенският център за космически науки. Подготовката за изстрелването, което вече беше отлагано няколко пъти, ще започне следващата седмица. Прочетете повече от Зоран Радосавлевич.

///

СОФИЯ

Дезинфекция срещу COVID-19. Във вторник (19 май) националният щаб за борба с коронавируса предупреди, че дезинфекцирането с химически препарати е безполезно, а в някои случаи е и опасно. Местните власти в различни части на страната инициираха пръскане на дезинфектанти от камиони и дори самолети. На някои места тези действия бяха насочени към ромските гета. Националният щаб отправи критики към практиката на местните власти да затварят цели ромски гета, вместо да гарантират изолацията на отделни домакинства. (Георги Готев)

///

БУКУРЕЩ

Парични инжекции от централната банка. През април и първата половина на май централната банка на Румъния значително увеличи паричните си инжекции, за да подобри ликвидността на банковия пазар, посочи управителят ѝ Мугур Исъреску. През следващия период основната цел на централната банка ще е да поддържа висока ликвидност, което ще помогне за финансиране, както на правителствените разходи, така и на реалната икономика, като същевременно поддържа стабилна валута и постепенно понижава пазарните лихвени проценти. Исъреску посочи, че банката ще следи отблизо кризата в здравеопазването и мерките за овладяване на пандемията и ще адаптира решенията си спрямо тях. (EURACTIV.ro)

Повече за ситуацията с COVID-19 в Румъния тук.

///

БЕЛГРАД

В понеделник сръбският президент Александър Вучич заяви, че „изборите вече няма да са най-важният въпрос“, ако броят на заразените с коронавирус се увеличи. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

///

Сърбия все още не е решила дали да продължи процеса на присъединяване към ЕС по новата методология. Сръбският министър, отговарящ за присъединяването на страната към ЕС, Ядранка Йоксимович посочи в интервю за Радио Свободна Европа, че европейските партньори тепърва трябва да обяснят ясно какво включва новата методология.

„Сърбия не е против новата методология, но първо трябва да знаем как ще бъде оценен напредъкът на страната до момента“, каза Йоксимович. Прочетете повече.

***