Рим е под блокада, но не заради карантината

Неофашистки групи, екстремисти и футболни ултраси в сблъсък с полицията в Рим, 6 юни 2020 г. [Angelo Carconi/EPA/EFE]

Крайнодесни групировки предизвикаха масови безредици в Рим в събота (6 юни). Стигна се до сблъсъци със силите на реда. Резултатът – ранени полицаи и журналист, както и осем арестувани.

Протестиращите са привъженици на Forza Nuova, крайна неофашистка партия на носталгици по Мусолини. Групата поддържа една от новите звезди в италианското политическо пространство Джорджа Мелони, чиято крайнодясна партия Фратели д’Италия се възползвала бързо от страха и недоволството, предизвикани от кризата, свързана с коронавируса и продължителната карантина. Джорджа Мелони в момента се подкрепя от 31% от имащите право на глас. Сондажи от миналата седмица сочат още, че партията ѝ достига 13%, като е на път да задмина “Лигата” на популиста Матео Салвини.

В същото време в друга част на Вечния град се провеждаше манифестация на крайнолевите и носталгиците на комунизма.

В зоната на здрача на народното недоволство се опитват да изпъкнат различни формации, готови да се консолидират на политическата сцена, в случай, че коалицията на премиера Джузепе Конте се разпадне. Конте все по-трудно удържане единство сред партньорите си в прилагането на оздравителните мерки и разпределението на финансовите стимули за пандемията.

Миналата седмица в Деня на Републиката, дясноцентристката опозиция наруши препоръките срещу групови събирания и изпълни улиците на Рим в знак на протест срещу правителството и настояване за предсрочни избори. Манифестацията им беше помрачена от някои крайни манифестанти, издигащи фашистки лозунги. Нещо, което постави в неудобна позиция участващия бивш председател на Европейския парламент Антонио Таяни, който сега е сред водещите на партията на Силвио Берлускони Forza Italia.