Румен Радев: Защо прокуратурата не видя корупцията, преди САЩ да я посочат?

Президентът Радев наблюдава обучението на полигона "Корен". [Прессекретариат на президента]

Наложените от САЩ санкции са “ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция, но това е само първата крачка”. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти санкциите, наложени от Министерството на финансите на САЩ срещу български граждани, сред които Делян Пеевски и Васил Божков.

“Посочиха се част от хората, които корумпират, но изцяло наша отговорност е да стигнем докрай и да кажем кои са корумпираните, кои са използвали своето високо служебно положение и са се облагодетелствали, развивайки тази тежка корупция”, каза Радев в петък, 4 юни.

Според президента пред обществото стои дилема дали да продължим по сегашния път на напълно замитане на следите и поставен щит върху корупционните актове, или да извърши това, което трябва.

Държавният глава посочи, че поддържа комуникация със служебното правителство за мерките, предприети от американските власти по т. нар. закон “Магнитски”. “Трябва да сме много внимателни към всички законови основи на бъдещи действия тук и да се вземат мерки, така че да се минимизира рискът за български държавни предприятия и бюджетни структури. Трябва да е ясно на всички български граждани, които са имали или планират да имат някакви бизнес отношения с тези лица и фирми, че те също попадат под тези удари“, каза Радев.

“Редно ли е отвъд Океана да ни кажат, че тук се вършат крупни финансови престъпления, а нашата прокуратура да не ги вижда? Ние няма как да продължим напред, ако прокуратурата не си свърши работата. Но тя вече дълго време отказва категорично да го направи”, обяви още президентът.

Според него с последните си акции прокуратурата е заела ясно и категорично страната на това статукво, което доведе до нечувана корупция. “Отвън ни казват, че тук има огромна корупция, а прокуратурата прави всичко възможно да я защити”, заяви президентът. По думите му трябва да бъде даден път на почтените и смели български прокурори, които да поведат най-сетне реална борба с корупцията, въпреки съпротивата в момента на това ръководство на прокуратурата.

“Ето това не може да видим. Прокуратурата досега “удря” определени олигарси точно по какви критерии – можем само да гадаем, но категорично брани други, и категорично бранеше досегашните управляващи”, каза Радев. И даде пример с бездействието срещу Васил Божков, когато бизнесменът е теглил кеш крупни суми, за които ДАНС е трябвало да знае. Той попита и защо досега прокуратурата е бездействала за Делян Пеевски, а е трябвало проблемът да бъде посочен от САЩ. “Това е нелепо положение, което показва, че системата тук е тотално прогнила”, заяви Румен Радев.