Румъния ваксинира повече от два милиона души

Румънският премиер Флорин Къцу в парламента в Букурещ, Румъния, 23 декември 2020 г. [EPA-EFE/ROBERT GHEMENT]

Повече от 2 милиона души са получили поне първа ваксина срещу коронавирус в Румъния до края на март, заяви министър-председателят Флорин Къцу.

Над половината от тях вече са получили и двете дози, което означава, че в цялата страна са приложени повече от три милиона дози срещу коронавируса.

Румънският премиер обяви, че темпът на кампанията за ваксинация ще се ускори през април, когато страната трябва да получи 3,3 милиона дози, а през май ще пристигнат още 5 милиона.

Миналата седмица в страната се ваксинираха на около 60 000 души дневно.

Румъния, която има за цел да ваксинира над 10,4 милиона души до края на септември, вече започна последната фаза на кампанията за ваксинация, която позволява да се имунизира всеки, който желае. До момента над 700 000 души са се регистрирали в списъците на чакащите.

От неделя мерките в страната бяха затегнати с вечерен час в почивните дни, а работното време на магазините беше намалено.

Стотици румънци вече няколко дни протестират срещу ограниченията. Недоволните настояват за спешно премахване на всички “незаконни и ирационални”, според тях, действия на властите, “които са наложени под предлог здравна криза”.

На 26 март Букурещ наложи допълнителни ограничения. Причината е растящият брой на регистрирани случаи с Ковид-19.

Новите мерки предвиждат забрана за излизане от домовете след 20:00 ч. в населените места, където нивото на заболеваемост през последните 14 дни е над 7,5 на 1000 души население. Там, където заболеваемостта е над 4 на 1000 души, но под 7,5 на 1000, забраната за излизане от домовете след 20:00 ч. ще бъде в сила за дните петък, събота и неделя.