Румъния все още иска да преработи националния си План за възстановяване

Няколко представители на Комисията вече посочиха, че всяка промяна в националните планове ще изисква рестартиране на процеса, тъй като целият план ще трябва да бъде повторно одобрен, а не само малките промени.

Новият министър на земеделието на Румъния Адриан Чесною посочи, че ще се опита да намери начин да включи някои селскостопански проекти в Националния план за възстановяване и устойчивост. Откакто влязоха в правителството преди около месец, представители на социалистическата партия PSD многократно говореха за необходимостта от промяна на Плана, въпреки че Брюксел сигнализира, че това би било лоша идея.

„Ще се опитаме да видим как можем да оптимизираме плана“, каза Чесною в интервю за агенция Agerpres. Чесною посочи, че вярва, че дори и малък, има шанс Комисията да се съгласи.

Той добави, че предефинирането на Плана за възстановяване не е проблем, но преразпределянето на суми от други министерства към земеделските проекти може да бъде.

Няколко представители на Европейската комисия вече посочиха, че всяка промяна в националните планове ще изисква рестартиране на процеса, тъй като целият план ще трябва да бъде повторно одобрен, а не само малките промени.

Чесною не пожела да каже кои проекти иска да включи. В първоначалното предложение, изготвено от румънските власти, селското стопанство представляваше важна глава в Националния план за възстановяване. Въпреки това Комисията отхвърли предложените инвестиции, тъй като не са достатъчно екологични, посочиха запознати с въпроса.

Социалистическата партия, тогава в опозиция, побърза да разкритикува правителството, че не е направило иновативни предложения, които биха получили зелена светлина от Брюксел, особено щом се отнася до такъв важен сектор за румънската икономика. В крайна сметка само няколко малки проекта и реформи стигнаха до окончателния план на обща стойност 29,2 милиарда евро, от които 14,2 милиарда евро са под формата на безвъзмездни средства и 14,9 милиарда евро под формата на заеми.

Откакто влязоха в новата коалиция, представителите на СДП заговориха за предоговаряне на Плана за възстановяване. Европейската комисия все пак посочи, че ако допълнителна оценка покаже забавяне на някои проекти, изменения за подобряване на изпълнението ще бъдат разрешени.

Страните могат да представят отново своите планове, но процедурата по одобрение ще бъде по същество същата като при първоначалния вариант, коментира заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис. „Имайки предвид краткия срок за изпълнение, това не е нещо, което препоръчваме“, каза комисарят в дебат с евродепутатите.