Румъния е на прага на политическа криза

Румънският премиер Флорин Къцу след речта по време на процедурата за вот на недоверие в парламента в Букурещ, Румъния, 5 октомври 2021 г. [EPA-EFE/ROBERT GHEMENT]

Румънското правителство на либералния премиер Флорин Къцу беше свалено с вот на недоверие в парламента във вторник (5 октомври). Това решение заплашва отново да доведе страната до политическа нестабилност.

Бившият банкер Къцу е премиер едва от декември, но дясноцентристката партия  USR (Съюз за спасение на Румъния)  се оттегли от коалицията  миналия месец, като се оплака от „диктаторското отношение“.

Левите опозиционни социалдемократи обвиняват правителството на Къцу в „обедняване на румънците и увеличаване на дълговете на страната“.

Двете партии оставиха настрана обичайната  си вражда и подкрепиха вота на недоверие. Към тях се присъедини крайнодясната AUR(Алианс за обединение на румънците).

Сега президентът ще бъде натоварен с назначаването на нов премиер след преговори с партиите, които дори биха могли да върнат Къцу на власт.

Кризата дойде, докато Румъния, една от най-бедните страни в Европейския съюз, се бори със смъртоносната четвърта вълна от коронавирус и нарастващите разходи за електроенергия.

Предложението за вот на недоверие беше подкрепено от 281 депутати, което надхвърля необходимите 234.

Нямаше гласове против, тъй като партията на Къцу НЛП и нейните съюзници бойкотираха вота, като го нарекоха „безотговорен“.

Гласуването дойде след два часа дебат сред депутатите, в началото на който Къцу попита опонентите си: „Какво ще спечелите, като потопите страната в хаос?“

Той си тръгна, без да чака резултата от гласуването, но не и преди да каже, че е сигурен, че следващата администрация ще бъде „сформирана около либерални ценности“.

Условия, подобни на война

Според конституцията десноцентристният президент Клаус Йоханис ще трябва да назначи нов премиер.

Въпреки враждебните действия през последните седмици, USR (Съюз за спасение на Румъния)  заяви, че би искал да влезе отново в правителството с партията на Къцу, но ако той не е премиер.

Партията на Къцу – НЛП,  обаче настоява той да бъде премиер.

„Той е нашият избор, в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план“, каза в неделя евродепутатът Рареш Богдан, смятан за близък до президента Йоханис.

Има предположения, че Йоханис може просто отново да номинира Къцу.

Последната политическа криза настъпва, в момент, в които здравните власти предупреждават, че страната живее в „подобни на военни условия“ заради четвъртата вълна на коронавируса.

Във вторник страната с  малко над 19 милиона население регистрира повече от 15 000 случая на заразяване и 252 смъртни случая в рамките на 24 часа.