Румъния може да закупи 32 употребявани F-16 от Норвегия

Изтребител F-16 на ВВС на Полша лети над международното летище Рига. [EPA-EFE / TOMS KALNINS]

Министерството на отбраната на Румъния поиска от парламента да одобри закупуването на 32 самолета F-16 от Норвегия и допълнителни продукти и услуги от правителството на Съединените щати.

В момента Румъния разполага със 17 самолета F-16, които закупи от Португалия през последните пет години, за да замени остарелите си MИГ- 21. Самолетите са били използвани от въоръжените сили на Португалия, но са били модернизирани преди доставката.

Румънската армия се стреми да добави към въоръжението си поне още две ескадрили.

Министерството на отбраната поиска от парламента предварително одобрение за придобиване на пакет, който включва 32 самолета от правителството на Норвегия и пакет продукти и услуги от правителството на САЩ.

Прогнозната необходима сума е 454 милиона евро. Министерството на отбраната заяви, че 32-та самолета F-16 ще струват около 354 милиона евро, докато логистичната поддръжка и оборудването от пакета на САЩ се оценяват на 100 милиона евро.

Румънското правителство отпусна малко повече от 2% от своя БВП за бюджета за отбрана – около 4,5 милиарда евро – и обяви, че почти една четвърт от бюджета ще бъде използвана за придобиване на още оборудване.

Сърбия също купува въоръжение. Президентът Александър Вучич заяви в събота, че са направени „значителни“ покупки на въоръжение за сръбската армия.

След среща с военните командири в Ниш, в централна Сърбия, президентът посочи, че ситуацията със сигурността се усложнява в световен и регионален план и че е „ясно“, че Сърбия ще трябва да подобри своите отбранителни способности.

„На срещата беше представен план за въоръжение за периода 2022-2027 г. Командирите предложиха огромни инвестиции и е ясно, че към годишния военен бюджет ще трябва да бъдат добавени още поне 500 милиона евро. Те поискаха 700 милиона евро повече от тази или миналата година“, обясни президентът.

На 2 декември медиите съобщиха, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу и сръбският вътрешен министър Александър Вулин са се договорили да разширят и засилят военното сътрудничество между двете страни на среща в Москва.

Сръбският външен министър добави, че офисът ще отвори много скоро и че „остават само техническите детайли“. Вулин обяви и придобиването на новите руски системи за противовъздушна отбрана „Панцир“.

„Взехме руски противотанкови ракетни комплекси „Корнет“. Имаме танкове, бронирана техника и купуваме нови „Панцир“, заяви Вулин.