Румъния навлиза в нова политическа криза

Кризата е провокирана от настояването на Къцу да одобри национална програма за развитие на стойност 10 милиарда евро. [EPA-EFE/ROBERT GHEMENT]

Премиерът на Румъния Флорин Къцу уволни министъра на правосъдието в сряда и по този начин постави под въпрос бъдещето на управляващата коалиция. Уволнението на Йон Стелиян предизвика голяма криза в коалицията, тъй като по-малките партньори UУСР-ПЛЮС  настояват Национално-либералната партия да назначи нов премиер.

Партията УСР-ПЛЮС бе сформирана 2019 г., когато Партията на свободата, единството и солидарността (PLUS), начело с бившия технократ премиер Дачиан Чолош, се обедини със Съюза за спасение на Румъния (USR).

Това е вторият път, когато Къцу уволнява министър на УСР-ПЛЮС без да уведоми партньорите си. Лидерите на обединението вече говорят за напускане на коалицията или дори за подкрепа на вот на недоверие срещу правителството.

Центристкият министър-председател обвини правосъдния министър Йон Стелиян, че е блокирал проект за модернизиране на инфраструктурата на регионите на стойност 10 милиарда евро. Планът има нужда да бъде одобрен и от министъра на правосъдието.

Според УСР-ПЛЮС  обаче тази програма е наследник на финансирани от ЕС проекти, започнали в миналото, които позволили на кметовете от управляващите партии достъп до лесно финансиране без проверки.

Министерството на правосъдието отказа да даде зелена светлина за нормативния акт и Къцу заяви, че е необходимо уволнението на министъра.  Той подчерта, че няма да приеме министри, които „се противопоставят на модернизацията на Румъния“.

„Да блокираш работата на правителството, само защото не си съгласен да се модернизират регионите, означава да нарушиш мандата, който парламентът ти е дал да изпълняваш правителствената програма“, категоричен беше премиерът.