Румъния отхвърли гръцкото предложение за сертификат за ваксина при пътуване

Не мисля, че е добра идея. Трябва да има сертификат за ваксинация, но той трябва да се използва по медицински причини, а не за пътуване, каза Йоханис. [EPA-EFE / BOGDAN CRISTEL]

Румънският президент Клаус Йоханис отхвърли предложението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за ваксинационен сертификат за пътуване в целия ЕС. Той заяви, че “няма да е добре Европа да се разделя на две“.

“Не мисля, че е добра идея. Трябва да има сертификат за ваксинация, но той трябва да се използва по медицински причини, а не за пътуване“, каза Йоханис, смятан за близък съюзник на германския канцлер Ангела Меркел.

“Това са важни данни за семейния лекар или за спешни случаи. Но използването на тези сертификати за разделяне на населението в Европа на две не ми се струва нещо добро”, подчерта Йоханис.

Мицотакис изпрати писмо по-рано тази седмица до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което предложи сертификатите за ваксинация да се използват за хора, които пътуват.

“Въпреки че няма да направим ваксинацията задължителна или предпоставка за пътуване, лицата, които са били ваксинирани, трябва да имат право да пътуват“, каза гръцкият десноцентристки лидер.

“Това също така ще осигури положителен стимул, като насърчи гражданите да се ваксинират,  което е единственият начин да се осигури връщане към нормалността”, добави той.

Атина гледа на следващия туристически сезон като на жизненоважен източник на крайно необходими приходи, като се има предвид, че строгите ограничителни мерки вече нанесоха тежък удар по икономиката на страната.

Темата може да бъде обсъдена по време на видеоконферентен разговор на 21 януари, но е възможно други лидери на ЕС освен Йоханис, също да изразят загрижеността си относно подобно предложение.

Предложението за сертификат за ваксинация е в радара на Комисията от ранните етапи на пандемията. Той вече беше описан в Стратегията за ваксинация на ЕС в началото на декември, като начин за внимателно наблюдение на нивата на ваксинация в целия блок.

“Общ подход към доверени, надеждни и проверими сертификати за ваксинация на територията на ЕС ще се засили проследяването на нивото на общественото здраве в държавите-членки и на доверието на гражданите в усилията за ваксинация”, се казва в документа.

По информация на EURACTIV Европейската комисия продължава работата по представяне на насоки за сертификатите за ваксинация и по-специално за тяхната “оперативна съвместимост“, така че те да могат да бъдат използвани и признати в целия блок.

Междувременно бе съобщено, че хората, които се ваксинират срещу COVID-19 в Полша, ще получат документ за потвърждение, “паспорт за ваксина“, след като бъдат имунизирани с втората доза. Това съобщи полският заместник-министър на здравеопазването Анна Голавска. Полша е последната страна, която приветства идеята за “ваксинен паспорт“, тъй като много държави-членки обмислят решения за рестартиране на трансграничните пътувания.

След ваксинацията потвърждението ще бъде под формата на QR код, който може да бъде изтеглен от личния акаунт на пациента в електронната система или  от обществена здравна система, каза Голавска.

Кодът “ще бъде така нареченият паспорт на ваксинираното лице, който ще потвърди, че то е ваксинирано и може да възползва от добитите след имунизацията права“, добави тя.

Идеята е включена в Националната имунизационна програма на Полша, приета от правителството през декември, в която се посочва, че ваксинираните хора ще могат да използват услугите на общественото здравеопазване без допълнителни тестове, няма да бъдат включени в мерките за социализация и също няма да им се налага карантина след контакт с лице, заразено с COVID-19.

Кипър стана първата държава-членка на ЕС, която лобира през декември за премахване на изискванията за тестване и карантина за пътници, които са ваксинирани срещу COVID-19.

Все още обаче не е ясно какви са условията за сертифициране в целия ЕС и дали ще се осъществи.

Франция, където има голям брой антиваксъри, отхвърли подобна идея.