Румънският парламент одобри придобиването на 32 самолета F-16 от Норвегия

Министерството на отбраната заяви, че е получило зелена светлина на парламента да започне процедурите за придобиване на 32-те самолета, които досега се управляваха от норвежката армия. [EPA-EFE/ABIR SULTAN]

Парламентът разреши на министерството на отбраната да започне процедурата за придобиване на 32 бойни самолета от Норвегия. Самолетите трябва да се използват поне 10 години като преходен период към придобиване на изтребители от пето поколение, като F-35.

Министерството на отбраната потвърди, че е получило зелена светлина на парламента да започне процедурите за придобиване на 32-та самолета, които досега се управляваха от норвежката армия.

Пакетът включва също логистична подкрепа от норвежкото правителство и услуги и оборудване от САЩ.

Министерството обяви по-рано, че 32-та самолета F-16 ще струват около 354 милиона евро, а разходите за логистична поддръжка и оборудване от САЩ се оценяват на 100 милиона евро.

Според министерството изтребителите имат по-добри характеристики от тези, които в момента се използват от румънските военновъздушни сили.

Румънското правителство отпусна малко повече от 2% от своя БВП за бюджета за отбрана – около 4,5 милиарда евро,  и обяви, че почти една четвърт от бюджета ще бъде използвана за придобиване на още оборудване.

Съседна Сърбия също купува въоръжение. Президентът Александър Вучич заяви в пред наскоро,  че са направени „значителни“ покупки на въоръжение за сръбската армия.

След среща с военните командири в Ниш, в централна Сърбия, президентът посочи преди седмица, че ситуацията със сигурността се усложнява в световен и регионален план и че е „ясно“, че Сърбия ще трябва да подобри своите отбранителни способности.

„На срещата беше представен план за въоръжение за периода 2022-2027 г. Командирите предложиха огромни инвестиции и е ясно, че към годишния военен бюджет ще трябва да бъдат добавени още поне 500 милиона евро. Те поискаха 700 милиона евро повече от тази или миналата година“, обясни президентът.

На 2 декември медиите съобщиха, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу и сръбският вътрешен министър Александър Вулин са се договорили да разширят и засилят военното сътрудничество между двете страни на среща в Москва.

Сръбският външен министър добави, че офисът ще отвори много скоро и че „остават само техническите детайли“. Вулин обяви и придобиването на новите руски системи за противовъздушна отбрана „Панцир“.

„Взехме руски противотанкови ракетни комплекси „Корнет“. Имаме танкове, бронирана техника и купуваме нови „Панцир“, заяви Вулин.