Румънският президент предизвиква дипломатически скандал с Унгария

Клаус Йоханис [EPA/ JULIEN WARNAND]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

 

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

В търсене на 7,5 милиарда евро. Европейските лидери подкрепят инициатива на Брюксел за набиране на 7,5 милиарда евро за създаване на ваксина, която да ограничи пандемията от коронавирус. Въпросът ще бъде обсъден на онлайн конференция понеделник (4 май). Прочетете повече.

Летните ваканции все още могат да бъдат спасени. Туристическият сезон тази година все още може да бъде спасен, стига страните от ЕС да прилагат общи правила и да се координират, каза в интервю за EURACTIV.com изпълнителният директор на асоциацията Европейска туристическа комисия Едуардо Сантандер. Прочетете повече от Сарантис Михалопулос.

///

В днешните новини от Столиците:

БУКУРЕЩ. Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто окачестви последните изявления на румънския президент Клаус Йоханис като “нецивилизовани и водещи до разпалване на омраза” и помоли държавния глава да прояви повече уважение към унгарците, които живеят в Румъния.

Това се случи след като проектозаконът за обявяване на автономията на Шеклерланд – регион в централна Румъния, населен от етнически унгарци – беше приет от Камарата на депутатите (долната камара) в Букурещ. Проектът беше автоматично приет, тъй като не бе обсъден в продължение на 45 дни заради пандемията.

Йоханис обвини най-мощните си противници – Социалистическата демократическа партия, че са включени в конспирация с унгарската малцинствена партия Демократичен алианс на унгарците в Румъния “да дадат Трансилвания на Унгария”. Богдан Неагу предава от Букурещ.

///

БЕРЛИН

Брутална атака срещу журналисти. Четирима души от екипа на сатиричното предаване “Heute Show” бяха приети в болница, след като бяха нападнати от 20 -25 маскирани лица. В петък (1 май) екипът е заснел демонстрация срещу ограниченията, наложени заради епидемията. Въпреки че някои от нападателите са използвали метални пръти, всички журналисти са изписани и се възстановяват добре. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

ПАРИЖ

Без карантина за граждани на ЕС и Шенгенското пространство. Франция обяви в неделя, че няма да поставя под карантина заради коронавируса никой, който идва от ЕС, Шенгенското пространство или Великобритания. След 2 месеца извънредно положение страната се подготвя да започне облекчаване на ограничителните мерки, предава AFP.

///

ВИЕНА

Германското правителство казва “не” на австрийските туристи. Министърът на туризма на Австрия Елизабет Кьостингер (Австрийска народна партия) обяви планове за подписване на двустранно споразумение с Германия, което ще позволи на туристи да преминат границата. Германското правителство обаче изрази опасения. Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер (Християнцосоциалистически съюз) заяви, че “докато вирусът не излезе във ваканция, ние също ще трябва да ограничим плановете си за пътуване”. Граничният контрол със съседните страни, включително с Австрия, ще бъде продължен, добави министерството. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

Повече за това как Австрия се бори срещу разпространението на вируса прочетете тук.

///

БРЮКСЕЛ

Подготовка за втора вълна. Белгия ще започне да разхлабва ограничителните мерки на три фази от 4 май, но експертите вече се подготвят за възможна втора вълна. Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

ХЕЛЗИНКИ

По 100 евро на всеки? Министърът на образованието и председателят на “Левия алианс” Ли Андерсон предложи 100 евро помощ за всички граждани, за да се стартира икономиката след кризата. Предложението дойде по време на митинг на 1 май, които традиционно служат за платформа за политически инициативи и обещания от всички партии. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ИРЛАНДИЯ

ЛОНДОН

Поетапно завръщане към работа. Фирмите ще бъдат насърчавани да намаляват работното време на служителите си като част от постепенното разхлабване на мерките срещу коронавируса. Това заяви министърът на транспорта Грант Шапс. Бенджамин Фокс предава от Лондон.

///

ДЪБЛИН

Ирландия избира децентрализирано приложение. Ирландското правителство реши да подкрепи децентрализиран модел на обработка на данни за своето приложение срещу епидемията. Решението идва след срещи с Apple и Google, които участват в създаването на приложението. Прочетете повече от Самюъл Столтън.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

МАДРИД

Шест милиона безплатни маски. Испанският премиер Педро Санчес обяви в събота (2 май), че носенето на маски ще бъде задължително в обществения транспорт от понеделник (4 май). Той добави, че правителството ще предостави шест милиона безплатни маски, за да насърчи спазването на новото правило. “Знаем, че абсолютната карантина не може да продължи вечно”, обясни премиерът. Прочетете повече от EFE, партньор на EURACTIV.

Междувременно в събота (2 май) здравните власти съобщиха за 276 смъртни случая, 1147 нови случаи на заразени и 2572 изписани. Тенденцията за намаляване на разпространението на вируса в Испания – една от най-тежко засегнатите страни в света – се запазва. Общият брой смъртни случаи е 25 100 при 216 582 в потвърдени инфекции и 117 248 възстановили се. Прочетете повече за ситуацията с COVID-19 в Испания тук.

///

ЛИСАБОН

Разхлабване на мерките. Португалия започва облекчаването на ограничителните мерки днес (4 май). В четвъртък (30 април) кабинетът одобри план за преминаване от извънредно в бедствено положение.

Малките магазини и фризьорски салони имат разрешение да отварят отново, а маските в магазините и в обществения транспорт са задължителни. Досега в страната са регистрирани 25 282 случая на коронавирус, смъртните случаи са 1043. (Lusa.pt)

Прочетете също: “Portuguese workers leave home to celebrate coronavirus-style Labour Day

///

РИМ

(Не)ясни идеи. След като преживя най-дългата карантина в Европа, Италия започва постепенно да премахва ограничителни мерки. Това се случва на фона на голяма несигурност, тъй като разрешените и забранените дейности в така наречената “фаза втора” все още не са ясни за гражданите. Прочетете повече от Джерардо Фортуна.

///

АТИНА

Гърция цели да достигне средния брой легла в интензивните отделения в ЕС. Здравното министерство има за цел да разполага с 1200 легла в отделенията за интензивно лечение, каза министърът на здравеопазването Василис Кикилиас в интервю за в. “Катимерини”. “Стратегията ни е да достигнем за пръв път средното европейско ниво на леглата в интензивните отделения, което е 12 легла на 10 000 граждани”. Прочетете повече от Атинско-македонската новинарска агенция.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ПРАГА

Дело за незаконен добив на въглища срещу Полша. Комитетите по европейските въпроси и околната среда на чешкия парламент призоваха правителството да подготви правен анализ за евентуален иск срещу Полша за удължаване на лиценза за въгледобив в мина в Турув, която се намира близо до чешката граница. Прочетете повече от Анета Захова  от EURACTIV.cz.

///

БРАТИСЛАВА

Икономиката може да заработи по-бързо от очакваното. Има голяма вероятност икономиката на Словакия да се отвори по-бързо, отколкото първоначално се очакваше, каза премиерът Игор Матович (“Обикновените хора”). В събота (2 май) страната регистрира само един нов случай на COVID-19 в сравнение с четири заразени предишния ден. В момента седем пациенти са в интензивно лечение, а един е на респираторно лечение.

Въпреки че решението ще бъде взето в понеделник (4 май), се очаква бизнесът, с изключение на големите търговски центрове, да може да заработи още на 6 май. Строгите хигиенни мерки ще се запазят, включително ограничаването на броя на клиентите в магазините и 2-метровата дистанция на опашки и др. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

50 000 души искат кредитна ваканция. Повече от 50 000 души и компании са подали молба за спиране на плащанията си по кредити, позовавайки се на кризата с COVID-19. Възможността за шестмесечното спиране на обслужване на заеми бе въведено преди десет дни. Управителят на Българската народна банка Димитър Радев каза в телевизионно интервю, че броят желаещите кредитна ваканция е на път да се увеличи.

Междувременно българските власти премахнаха някои ограничения, наложени по време на извънредното положение, което приключва на 13 май. Ресторантите и кафенетата ще могат да отворят градините и терасите си по-късно през седмицата при определени условия. Индивидуалните спортове на открито са разрешени, а контролно-пропускателните пунктове на изходите на градовете ще бъдат премахнати. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

Повече информация за ситуацията с COVID-19 в България тук.

///

ЛЮБЛЯНА

Без нови заразени, ограничителните мерки се разхлабват. За първи път от началото на март в Словения не са регистрирани нови случаи на заразени, сочат данни на правителството от 2 май. Общият брой на потвърдените инфекции остава 1439.

От днес (4 май) много дейности в страната биват възстановени. Ресторантите с градини на открито и магазините с площ под 400 квадратни метра имат разрешение да заработят отново. Фризьори, фотографи, бижутери, шивачи, обущари ще отворят отново, а църквите ще започнат извършването на богослужения. (Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

Подробности за ситуацията в Словения тук.

///

ЗАГРЕБ

“За отечеството: винаги готов”. От петък (1 май) поздравът “За отечеството: винаги готов” се превърна в силно дискутирана тема между християндемократите (ХДС) и социалдемократите. Президентът Зоран Миланович си тръгна от 25-годишнината от операция “Буря” в Окучани, след като двама мъже в тениски с герба на Хърватските сили за отбрана демонстрираха поздрав, използван от пронацисткия режим на усташите по време на Втората световна война. Прочетете повече от Карла Юничич от EURACTIV Хърватия.

///

БЕЛГРАД

Още заплахи срещу медии и журналисти. Регионалната платформа за защита на свободата на медиите и безопасността на журналистите обяви, че е регистрирала увеличение на различни форми на натиск и заплахи, насочени към медии и журналисти в Западните Балкани, особено в Сърбия и Босна и Херцеговина. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

***