Румънски евродепутат: Спешният фонд на ЕС има нужда от 5 млрд. евро

[EP/European Union 2019]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

 

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

Стратегическите запаси на ЕС ще трябва да достигнат до 5 милиарда евро, за да може да се отговори адекватно на изменението на климата и пандемиите. Това каза за EURACTIV.com Николае Щефануца, член на комисията по околна среда и обществено здраве в Европейския парламент.

“Никоя от страните членки, колкото и да са богати, няма да може да се справи с климатична катастрофа или пандемия”, смята той.

Румънският евродепутат от центристката група “Обнови Европа” обясни, че Европа се нуждае от стратегически запас като този на САЩ, с който то да се финансират самолети, хеликоптери, медицинско оборудване, лекарства и ваксини. “Ако след пандемията това лято имаме природно бедствие, което унищожи горите, като в Австралия, това ще засегне европейската увереност, независимо къде може да се случи: Гърция, Австрия или Румъния”, посочи той.

Щефануца добави, че предишният бюджет от 480 милиона евро не е бил достатъчен, като се има предвид, че по време на кризата Европа трябваше да го коригира с 300 милиона евро, само за да купи маски и респиратори. “Ако наистина искате фондът за спешни случаи да работи, ще ви трябват 5 милиарда евро. Един самолет струва 40 милиона евро, един хеликоптер също долу-горе толкова.”

(Сарантис Михалопулос).

///

В днешните новини от Столиците:

ПАРИЖ

Скандал за ваксини. Френският президент Еманюел Макрон каза в четвъртък (14 май), че планира да се срещне с представители на компанията “Санофи” следващата седмица, за да изчисти спора около ваксината срещу COVID-19. По-рано тази седмица шефът на “Санофи” Пол Хъдсън посочи – за ужас на французите и европейците – че ако френският фармацевтичен гигант успее успешно да разработи ваксина срещу COVID-19, САЩ могат да получат първи доставка от нея. Междувременно служителите на компанията се отказаха от изявленията си, позовавайки се на възникнало недоразумение. Прочетете повече.

///

БЕРЛИН

Нов пакет помощ срещу коронавируса. В четвъртък (14 май) германският Бундестаг постигна споразумение за нов пакет мерки срещу коронавируса, който се очаква да получи одобрение в петък. Пакетът включва допълнително финансиране за увеличаване на броя на тестовете, осигуряване на повече лични предпазни средства за здравните работници, както и повече средства за тези, които са принудени да работят временна работа. През тази година здравната криза в страната ще доведе до спад в събраните данъци в размер на 98,6 милиарда евро. (Сара Лоутън | EURACTIV.de)

Прочетете повече от Филип Грюл от EURACTIV Германия.

///

БРЮКСЕЛ

Отваряне на границите? Белгия има за цел да отвори границите си за туристи от 15 юни. Това обаче ще зависи до голяма степен от решенията на съседните страни, според белгийския министър на вътрешните работи Питер Де Крем. Прочетете повече от Александра Брзозовски.

Прочетете също: Европейската комисия предлага постепенно отваряне на границите

///

ЛОНДОН

Обединеното кралство посочи, че ЕС може да наруши условията на споразумението за Брекзит, като не спазва правата на британските граждани, които живеят на континента. Прочетете повече от Бенджамин Фокс.

///

ВИЕНА

Опозицията критикува канцлера Курц заради провеждане на събитие по време на извънредното положение. Канцлерът Себастиан Курц посети село в западната част на Австрия в сряда (13 май). Той бе последван от група селяни, много от които не спазиха задължителното правило за социално дистанциране. Провеждането на събитие по време на извънредното положение вбеси опозицията. Прочетете повече от Филип Грюл.

Прочетете също: EU files charges against Austria

///

ХЕЛЗИНКИ

Маските за лице, изработени от плат, даватят само 20-40% защита. Докато маските от полиестер могат да предпазят човек от около 90% от частиците във въздуха, нивото на защита, осигурено от платнените маски, е между 20% и 40%. Данните са от ново проучване на Центъра за технически изследвания на Финландия, публикувано в четвъртък (14 май). Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

РИМ

Дискриминация срещу дигиталните платформи? Нова правителствена мярка за облекчаване на италианския туристически сектор предвижда предоставянето на ваучер до 500 евро на семейство за разходи за настаняване в хотели и B&B в страната.

Airbnb и Booking.com обаче предупредиха срещу потенциална дискриминация спрямо онлайн платформите, тъй като те не са включени в постановлението. (Джерардо Фортуна | EURACTIV.com)

///

АТИНА

Егейските авиолинии и “Еър Франс” постепенно възобновяват полетите. Егейските авиолинии ще започнат постепенно да увеличават вътрешните си полети от 18 май, обявиха от авиокомпанията в четвъртък. Ще се възстановят и основните маршрути в чужбина, прекъснати заради пандемията.

От края на май авиокомпанията ще започне ограничен полети до основните хъбове в Европа – Мюнхен, Цюрих, Франкфурт и Женева. Егейските авиолинии ще увеличат и броя на полетите до Брюксел, единствената чуждестранна дестинация, която не беше отменена. От 23 май “Еър Франс” постепенно ще възобнови полетите си до Гърция. Прочетете повече на Атинско-македонската информационна агенция. (Сарантис Михалопулос, EURACTIV.com)

///

МАДРИД

Над 50 000 здравни работници са заразени с COVID-19. Броят на испанските здравни работници, които са дали положителен тест за COVID-19, достигна 50 088 в четвъртък. Само през последните 24 часа са регистрирани 1228 нови случая, сочат последните данни на испанските здравни власти. Към момента страната има общо 229 540 потвърдени случая на заразени. (EUROEFE)

///

ЛИСАБОН

Португалският премиер Антонио Коща публично потвърди доверието си към финансовия министър Марио Сентено след трансфер на стойност 850 милиона евро, насочен към рекапитализирането на банка. По-рано премиерът каза, че трансферът няма да бъде извършен, докато не станат ясни заключенията от направен одит. (Педро Фонсека, Lusa.pt)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Отново на училище? Не е ясно дали полските ученици ще се върнат в час тази учебна година. Правителствените указания за отваряне на училищата изглеждат противоречиви. Прочетете повече от Анна Волска от EURACTIV Полша.

///

БУДАПЕЩА

Извънредното положение може да приключи до края на юни. Унгарското правителство се надява извънредното положение да свърши до края на юни, каза в четвъртък (14 май) министър Гергели Гуляш. Ограниченията за движение бяха облекчени в цялата страна, с изключение на Будапеща и околния окръг. Сега ограниченията за окръга бяха разхлабени, предстои и правителствено решение за столицата.

///

БРАТИСЛАВА

Омбудсманът не успява да получи подкрепа в парламента. Омбудсманът на Словакия Мария Патакьова представи годишния си доклад пред парламента на страната. Само 34 депутати гласуваха за официално признаване на доклада, 50 бяха “против”, 46 се въздържаха. Прочетете повече от Зузана Габрижова от EURACTIV Словакия.

///

ПРАГА

Права на чуждестранни работници. Чешките евродепутати Мартина Длабайова (“Обедини Европа”) и Томаш Здеховски (ЕНП) приветстваха делото на Европейската комисия, заведено пред Съда на Европейския съюз срещу Австрия за системата ѝ за помощи за деца. Според Комисията, австрийската система, която индексира помощите за децата на чуждестранни работници, е дискриминационна и противоречи на правото на ЕС.

(Онджей Плевак | EURACTIV.cz)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Половината българи игнорират мерките срещу COVID-19. Близо 60% от българите посочват, че спазват само част от мерките за физическо дистанциране или изобщо не ги спазват, показва проучване, проведено от агенция за социални и пазарни изследвания “Афис”. Прочетете повече от Красен Николов от EURACTIV България.

///

ЛЮБЛЯНА

Слования обявява край на епидемията. Kъсно в четвъртък (14 май) словенското правителство обяви официално края на епидемията от коронавирус. Словения е първата европейска държава, където това се случва, след като през последните две седмици регистрираните случаи на заразени са били по-малко от седем на ден. Прочетете повече.

///

Словенското правителство реши временно да спре митата и ДДС върху внесените лични предпазни средства като ръкавици и маски. Правителството обяви, че ще изпрати помощ на Италия под формата на дезинфектанти на стойност около 92 000 евро. (Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

///

ЗАГРЕБ

Помощ за засегнатите от земетресението. Хърватското правителство обяви пакет за подпомагане на хора, загубили домовете си в земетресението в Загреб. Земетресението разтърси града на 22 март и причини големи материални щети. Ще бъдат изплатени до 70 хърватски куни (приблизително 10 евро) на квадратен метър, така че гражданите, които нямат друго място за настаняване в радиус от 20 километра от засегнатия имот, ще могат да плащат наем. Прочетете повече от Теа Трубич Макан от EURACTIV Хърватия.

///

БЕЛГРАД

Нова мина ще осигури въглища за следващите 60 години. Мини Колубара е сърцето на енергийната система на страната, а нов рудник ще осигури въглища за следващите 60 години, обяви в четвъртък (14 май) сръбският президент Александър Вучич. “Близо 500 млн евро ще бъдат инвестирани в мината, което ще гарантира около 60 години експлоатация на рудника преди по-нататъшното му разширяване”. Президентът добави, че целта е да се произвеждат между 13 и 13,5 милиона тона въглища годишно.

///

В четвъртък (14 май) Александър Вучич заяви, че не бърза с провеждането на изборите. Той посочи че всяка година неговите политически противници го обвиняват, че иска да признае независимостта на Косово, като отбелязва, че в момента преговори за Косово не се водят. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

***