Русия включи Навални в списъка на „терористите“

Работници заличават графит, изобразяващ затворения руски опозиционен политик Алексей Навални с надпис „Героят на новото време“ в Санкт Петербург, Русия. [EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV]

Русия добави във вторник (25 януари) затворения критик на Кремъл Алексей Навални и редица негови съюзници към списъка с „терористи и екстремисти“. В същото време властите все повече притискат  опозицията.

Навални и няколко негови  съюзници, включително ключовата му помощничка Любов Собол, се появиха във вторник в база данни за забранени лица, съставена от Федералната служба за финансов мониторинг (Росфинмониторинг).

През изминалата година се наблюдаваше безпрецедентна репресия срещу дисидентството в Русия, включително затварянето на главния критик на президента Владимир Путин миналия януари и поставянето на политическите му организации извън закона.

Оттогава почти всички негови най-близки сътрудници, включително Собол, избягаха от страната.

Според Фондацията за борба с корупцията на Навални, която беше обявена за екстремистка и закрита миналата година, над десет сътрудници на Навални са добавени към списъка във вторник.

Сред тях са следователят за борба с корупцията Георги Албуров, адвокат Вячеслав Гимади и няколко бивши координатори на регионалните служби на Навални, които също бяха обявени за екстремистки миналата година.

Решението ги поставя наравно с десните националистически групи и чужди „терористични“ организации, включително талибаните и екстремистката групировка „Ислямска държава“.

34-годишната Любов Собол беше адвокат на фондацията за борба с корупцията на Навални и продуцент на канала на опозиционния политик в YouTube. Тя е издирвана от руската полиция от октомври.

„Участваш в избори и се бориш с корупцията? Ти си екстремист“, написа Собол в Туитър.

„Супер отбор от терористи“ 

По-рано този месец към списъка бяха добавени други двама ключови помощници на Навални – Иван Жданов и Леонид Волков.

Те се подиграха с етикета „терорист“ във вторник.

Волков, който навремето ръководеше регионалните офиси на Навални, написа в Туитър, че е „горд, че работи в екип от „екстремисти и терористи““.

„Чудесно е, че към нашия супер екип от „терористи“ се присъединяват такива страхотни хора“, написа и Жданов, който оглавява вече разпуснатата Фондация за борба с корупцията.

Съединените щати и Европейският съюз осъдиха този ход, който идва на фона на високо напрежение заради опасенията от руска инвазия в Украйна.

„Това последно решение представлява ново дъно в продължаващите репресии срещу независимото гражданско общество“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс пред репортери във Вашингтон.

„Ние настояваме Русия да спре злоупотребата с обозначенията „екстремизъм“, преследването на ненасилствени организации, репресиите срещу Алексей Навални и неговите поддръжници и да спазва международните си задължения за зачитане и гарантиране на правата на човека и основните свободи“, заяви Прайс.

Миналия месец следователи разпитаха няколко бивши регионални координатори на Навални, включително Ксения Фадеева, която е депутат в сибирския град Томск. Тя също беше добавена към списъка на „терористите“ във вторник.

Братът на Навални

В очевиден опит да окажат допълнителен натиск върху опозицията, служителите на затвора поискаха от московския съд да превърне условната присъда, връчена на брата на Навални, Олег, в ефективна.

В понеделник московският районен съд Люблински потвърди това искане.

Миналата година Олег Навални  получи условна присъда от една година за нарушаване на антикоронавирусните ограничения по време на протестите с искане за освобождаване на брат му.

Навални беше задържан през януари 2021 г. при пристигането си от Германия, където се възстановяваше след опит за отравяне с нервнопаралитичен агент, за който той и Западът обвиняват Кремъл.

През февруари опозиционерът беше осъден на повече от две години затвора. по обвинения в измама.

Отравянето и арестът му предизвикаха широко осъждане в чужбина, както и санкции от западните столици.

Миналата година Европейският парламент присъди на Навални наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта. Той бе номиниран и за Нобелова награда за мир, но не я получи.

Следователите започнаха ново разследване за екстремизъм срещу Навални през 2021 г., в резултат на което опозиционният лидер може да прекара още до 10 години в затвора.

Властите определиха десетки правозащитни групи, медии, журналисти и антикремълски фигури за „чуждестранни агенти“.

През декември съдилищата разпоредиха закриването на най-известната правозащитна група в страната „Мемориал“.