Русия води война срещу независимите медии

Дожд ТВ (TV Rain), единствената руска независима телевизионна станция, беше една от двeте медии, блокирани от руските власти във вторник заради отразяването им на войната в Украйна. [EPA / СЕРГЕЙ ЧИРИКОВ]

Докато тече войната в Украйна, Русия засили усилията си за ограничаване на достъпа до информация, насочена към независимото отразяване от двете страни на границата.

Руските власти блокираха във вторник (1 март) две критични медии – радио „Ехо Москвы“ (Ехо на Москва) и единствената независима телевизионна станция в страната, „Дожд ТВ“ (ТВ Дъжд) – заради отразяването им на войната в Украйна.

Този ход, който извади и двете медии от ефир и блокира достъпа до техните уебсайтове, идва на фона на по-широко затягане на ограниченията върху независимите медии в Русия, което се ускори, след като страната нахлу в Украйна миналата седмица.

На 26 февруари „Роскомнадзор“, руският медиен регулатор, се свърза с най-малко 10 новинарски издания относно „необходимостта от ограничаване на достъпа до невярна информация“ в техните репортажи.

В изявление органът за наблюдение описа двете медии като публикуващи това, което определи като „невярна информация“ за обстрела на украински градове от руската армия и смъртта на украински цивилни и обяви началото на разследване на „разпространението на ненадеждна обществено значима информация. ”

Медиите – включително „Ехо Москвы“ и телевизия „Дожд“ – бяха предупредени, че ако не премахнат този материал, както и всяко съдържание, описващо операцията като „атака, нахлуване или обявяване на война“, те могат да бъдат изправени пред глоби или блокиране на тяхното съдържание.

Сред получилите предупреждението беше  и „Новая газета“, водещ независим вестник, чийто редактор Димитрий Муратов получи Нобеловата награда за мир миналата година за работата си в защита на свободата на печата.

На 24 февруари, в деня, в който Русия влезе в Украйна, Роскомнадзор инструктира журналисти, че при отразяването на ситуацията те са задължени да използват само информация и данни, получени от официални руски източници.

Съобщава се също, че се предприемат действия за криминализиране на разпространението на „неофициална“ информация за войната в Украйна.

Според независимия вестник Moscow Times, според подготвения законопроект, който се подготвя в Държавната дума, тези, които „изкривяват целта, ролята и задачите“ на руската армия или публикуват „фалшива“ информация за руските военни загуби, могат да получат до 15 години затвор.

Редица журналисти също бяха задържани и обвинени по време на антивоенни протести, проведени из страната през последните дни.

Сайтовете на социалните медии също са изправени пред повишени ограничения. Достъпът до Фейсбук в Русия беше забавен миналия петък в отговор на това, което според „Роскомнадзор“ е ограничаване на страниците на някои руски държавни медии. Достъпът до Туитър също е силно ограничен.

„Ограничаването от страна на руските власти на платформи за социални медии и независими медии е ясна цензура и подкопава свободния поток на информация“, каза Карлос Мартинес де ла Серна, програмен директор в Комитета за защита на журналистите.

Той ги призова да „спрат да използват драконовски тактики срещу независими медии като начин да контролират наратива около нахлуването на страната в Украйна“.

„От съществено значение е малкото останали независими гласове в Русия да не станат жертви в този конфликт.

Резултатът от това засилено нападение срещу критичната преса е значително намалената информация в Русия за това, което се случва в Украйна, като подкрепяните от държавата медии си служат с официалния наратив и предоставят силно селективна версия на събитията.

Докато големите технологии започнаха да действат в борбата с дезинформацията и се насочват към руските държавни медии, беше изразено нежелание платформите да прекратят услугите си изцяло в страната поради опасения, че това може допълнително да стесни информационното пространство.

В отговор на исканията по-рано тази седмица от украинското правителство да забрани всякакъв достъп до Фейсбук и Инстаграм в Русия, ръководителят по глобалните въпроси на Мета, Ник Клег, каза, че платформите се използват „за протест и организиране срещу войната и като източник на независима информация”.

Не само медиите в Русия са изправени пред атаки. Във вторник руските удари срещу Киев събориха телевизионната кула в града, убивайки петима души и изключвайки временно някои канали.

Беше обърнато значително международно внимание на наличието на дезинформация, свързана с конфликта, както в Украйна, така и в цяла Европа.

Новите икономически санкции, обявени от ЕС в сряда сутринта, забраниха на Russia Today и Sputnik да излъчват в блока, а платформи, включително Google, TikTok, Meta и Microsoft, предприеха действия за ограничаване на дейността на двата сайта на техните платформи в Европа.