Русия забрани организациите на Навални и ги обяви за екстремистки

Иван Павлов (Ц), адвокатът на опозицията, който представлява Фонда за борба с корупцията (ФБК), говори пред медиите, пред Московския градски съд в Москва, Русия, 9 юни 2021 г. [EPA-EFE/YURI KOCHETKOV]

Съд в Москва обяви политическите организации на Алексей Навални за „екстремистки“ и им забрани да извършват дейност в Русия. Решението от сряда (9 юни) е допълнителен удар за опозицията преди парламентарните избори.

Решението може да сложи край на организацията на Навални, която изсветляваше корупцията на най-високи нива. Партийната мрежа от офиси позволи укрепването и достъпа на опозицията до обикновените руснаци извън Москва.

„Беше установено, че тези организации не само разпространяват информация, която подбужда омраза и враждебност срещу държавни служители, но и извършват екстремистки действия“, заяви говорителят на прокуратурата Алексей Жафяров.

В изявление на Московския градски съд  след 12-часовото заседание се посочва, че решението влиза в сила незабавно.

45-годишният Навални, който беше вкаран в затвора по-рано тази година при завръщането си в Русия от Германия, обеща да продължи да се бори въпреки решението.

В публикация в Instagram той призна, че неговите поддръжници ще трябва да променят начина си на работа и ги призова да се адаптират.

„Ние няма да отстъпим от целите и идеите си. Това е нашата държава и ние нямаме друга“, каза той.

През април прокурорите поискаха мрежата от регионални щабове на Навални и Фондът за борба с корупцията (ФБК) да бъдат обявени за екстремисти. Прокурорите заявиха, че групата планира въстание, подкрепено от Запада.

По време на изслушването в сряда адвокатите на ФБК заявиха, че са поискали процесът да бъде публичен, а Навални да бъде призован като свидетел. Тази искания наред с други бяха отхвърлени.

ФКБ обяви, че ще обжалва решението.

Най-видните съмишленици на Навални – някои от които сега живеят в Литва – заявиха, че руската опозиция няма да бъде разклатена от решението.

От Литва Леонид Волков, който ръководи регионалната мрежа на партията, написа в Туитър: „Ще продължим да работим“.

Атака като от роман на Кафка“

САЩ и Великобритания осъдиха решението на съда. То идва седмица, преди президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин да се срещнат в Женева.

„Това е поредната атака като от роман на Кафка срещу онези, които се изправят срещу корупцията и подкрепят отворените общества. Това е умишлен опит за ефективно забраняване на истинската политическа опозиция в Русия“, каза външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс нарече действието „особено обезпокоително“ и че е част от модел за ограничаване на основните права.

„Самият г-н. Навални остава в лошо здравословно състояние заради измислени политически причини. Призоваваме отново за неговото незабавно и безусловно освобождаване“, заяви Прайс.

ФБК редовно публикува разследвания за предполагаема корупция от служители във всички нива на управление.

Най-забележителните разследвания, с милиони гледания в YouTube, показаха просторните луксозни имоти, за които се твърди, че принадлежат на Путин и бившия президент и премиер Дмитрий Медведев.

Твърденията предизвикаха масови улични демонстрации. Те бяха посрещнати с бързи и брутални репресии на полицията, а лидерите на западните страни осъдиха действията.

Мрежата от регионални щабове на Навални помогна да се организира интелигентна стратегия за гласуване, която призовава избирателите да гласуват за кандидата с най-големи шансове за победа.

В Instagram в сряда Навални призова руснаците да се регистрират за кампанията, като заяви, че властите „ужасно се страхуват“ от стратегията.

Преди парламентарните избори през септември се очаква управляващата партия „Единна Русия“ да срещне трудности – депутатите приеха законодателство, което забранява на членовете и спонсорите на екстремистки групи да участват в изборите.

Очаква се законопроектът, който беше подписан от Путин по-рано през юни, да бъде използван срещу съюзниците на Навални на предстоящото гласуване.

Законът засяга не само възрастни членове и активисти на екипа на Навални, но потенциално десетки хиляди руснаци, които са подкрепили дейността му чрез дарения.

Лидерите на подобни политически групи няма да могат да се явяват на парламентарни избори в продължение на пет години. На членовете и тези, които са помогнали за финансирането на дейността, ще бъде забранено да се явяват на избори в продължение на три години.

Руските власти години наред толерираха опозиционни групировки, включително политическото движение на Навални. Умората от дългото управление на Путин нараства и критиците от Кремъл казват, че сега властите предприемат мерки за отстраняване на несъгласието.