Русия обяви ключови помощници на Навални за „терористи“

Иван Жданов, 14 юли 2019 г. EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY [EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY]

Русия обяви двама ключови съюзници на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални за „терористи и екстремисти“. Това  показва правителствената база данни в петък (14 януари), дни преди годишнината от ареста на опозиционния лидер.

Ходът на руските власти да арестуват Навални при завръщането му в Русия от Германия миналата година доведе до продължили месеци репресии, а повечето високопоставени опозиционни фигури бяха принудени да напуснат страната или хвърлени в затвора.

41-годишният Леонид Волков и 33-годишният Иван Жданов, които напуснаха Русия, докато властите преследваха опозицията и несъгласните, бяха забелязани в петък в базата данни, която бе съставена от Федералната служба за финансов мониторинг.

Решението ги поставя наравно с десните националистически групи и чужди терористични организации, включително талибаните и „Ислямска държава“.

Жданов ръководи Фондацията за борба с корупцията на Навални, която създаде изключително популярни видеоклипове, които обвиняват властите в системна корупция, а Волков оглавяваше мрежата от регионални офиси на опозиционера.

Жданов коментира новината, като каза пред либералната радиостанция „Ехото на Москва“, че обозначението „няма да засегне мен и живота ми по никакъв начин“.

Той написа в Туитър, че вярва, че мярката ще стане по-широко разпространена, като представи себе си и Волков като „пионери за този вид глупости“.

Той също така пусна шеговит туит, използвайки колажна снимка на руския външен министър Сергей Лавров и себе си и Волков, облечени като талибани.

Този ход е последният в продължителна и историческа репресия срещу несъгласието в Русия, което се засили след ареста на Навални и осъждането му на повече от две години затвор по стари обвинения в измама.

Документален трилър за Навални 

Политическите организации на Навални бяха обявени за „екстремистки“ и затворени от служителите, които се страхуваха от съдебно преследване.

Оттогава почти всички негови ключови съюзници избягаха от страната.

Миналия месец следователи разпитаха няколко бивши регионални координатори на Навални, включително Ксения Фадеева, която е местен депутат в сибирския град Томск.

Съюзниците твърдят, че тя е заплашена с 12 години затвор за работа в екстремистка организация.

Навални беше задържан през януари 2021 г. при пристигането си от Германия, където се възстановяваше от опит за отравяне с новичок, за който той и Западът обвиняват Кремъл.

Отравянето и арестът му предизвикаха широко осъждане в чужбина, както и санкции от западните столици.

Миналата година Европейският парламент присъди на Навални наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта, след като той беше номиниран, но не спечели Нобелова награда за мир.

В публикация от затвора Навални написа в четвъртък, че ще бъде пуснат документален филм за отравянето му скоро от CNN и HBO Max. Той шеговито коментира „със сигурност ще го видите преди мен“.

CNN определи предстоящия филм като „документален трилър“, но не посочи кога ще бъде пуснат.

Миналата година следователите започнаха ново разследване за екстремизъм срещу Навални, което може да доведе до присъда  до още 10 години за опозиционния лидер.

Засилвайки историческата репресия срещу критичните гласове в Русия, властите определиха десетки правозащитни групи, медии, журналисти и критици на Кремъл за „чуждестранни агенти“.

През декември съдилищата разпоредиха закриването на най-известната правозащитна група в страната „Мемориал“.

Създадена през 1989 г. от съветски дисиденти, включително лауреата на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров, групата прави хроники на чистките от епохата на Сталин и води кампания за правата на политическите затворници, мигрантите и други групи в неравностойно положение.

Решенията бяха осъдени от ООН и западните правителства, които обвиниха Москва в задушаване на свободата на изразяване.