Русия подаде документи за регистрация на ваксината “Спутник V” в ЕС

Пратка  с ваксини "Спутник V" на летище "Есейса" в  Буенос Айрес, Аржентина, 16 януари 2021 г. [Handout photo/EPA/EFE]

Руските власти подадоха молба за регистрация на ваксината срещу коронавирус “Спутник V” в Европейския съюз.

Говорител на Руския фонд за директни инвестиции, който финансира производството на ваксината, обяви, че заявлението е подадено във вторник в Европейската агенция по лекарствата.

“Това е важен етап“, се казва в изявлението.

Първият преглед на документите, подадени от фонда, се очаква през февруари.

Европейският регулатор потвърди, че във вторник се е провела среща с разработчика на руската ваксина “за обсъждане на плана им за развитие и по-нататъшната им ангажираност с агенцията“.

“В момента “Спутник V” не е подложен на детайлна проверка”, съобщиха от агенцията и допълниха, че решение за одобрение или отхвърляне на ваксината ще бъде взето на базата на обстойни научни  анализи.

През август Русия регистрира ваксината “Спутник V”, наречена на спътника от съветската ера, месеци преди западните конкуренти. Експертите са предпазливи относно руския  препарат, защото регистрацията предшестваше мащабните клинични изпитвания.

Тогава разработчиците на ваксината обявиха, че тя е повече от 90% ефективна и Русия стартира кампанията си за масова ваксинация.

Руската ваксина вече е регистрирана в редица страни, включително Беларус, Венецуела, Боливия и Алжир.

От страните от ЕС Унгария е купила дози от ваксината “Спутник V”, но според съобщенията е малко вероятно да я използва в голям мащаб поради ограничения производствен капацитет.

Аржентина започна да прилага вторите дози “Спутник V” тази седмица, след като започна имунизационната си кампания в края на декември.