Русия предупреди САЩ и ЕС да не се месят в Беларус

Руският министър на външните работи Сергей Лавров [Л] и заместник-държавният секретар на САЩ Стивън Бийгън [Д] в Москва, 25 август 2020 г. [Министерство на външните работи на Русия, Twitter]

Министерството на външните работи на Русия обяви във вторник (25 август), че е предупредило Съединените щати и Европейския съюз срещу налагането на санкции на съюзника си Беларус и намесата във вътрешните му работи.

Изявлението беше публикувано след разговори между руския външен министър Сергей Лавров и заместник-държавния секретар на САЩ Стивън Бийгън в Москва.

“При обсъждането на положението в Беларус руската страна е заявила, че не трябва да се правят никакви опити да се оказва натиск върху Минск, било чрез санкции или по политически път”, се казва в изявлението.

След като се срещна с Лавров, Бийгън осъди използването на насилие срещу беларуския народ. Той “изрази подкрепа за суверенитета на Беларус и правото на хората на самоопределение”, посочва американското посолство.

Беларусите се вдигнаха на мирна революция, посочи във вторник лидерът на опозицията в страната, който е в изгнание. Протестното движение, което продължава 17 дни, призовава за нови избори. Реакцията на правителството обаче е еднакво твърда.

Демонстрантите всекидневно протестират по улиците на бившата съветска страна с искане за оставката на авторитарния лидер Александър Лукашенко. Той спечели своя шести мандат в оспорваните избори на 9 август. Дъждът във вторник не разколеба протеста.

65-годишният президент, често наричан “последният диктатор на Европа”, изпрати службите за сигурност да разпръснат протестиращите. Той твърди, че е спечелил 80% от гласовете на изборите. Срещу това застават представители на групи за защита на човешките права и лидери на ЕС.

Първоначалното насилие обаче се превърна в кампания за натиск над критиците и правителствените служители.

Водещата опозиционна фигура Светлана Тихановская посочи в реч пред Европейския парламент, че страната е свидетел на най-големите демонстрации в най-новата си история.

“Беларус се събуди. Вече не сме опозицията. Сега сме мнозинство. Настъпва мирна революция”, каза тя на английски във видеовръзка.

Тихановская избяга в съседна Литва, след като се обяви за победител на изборите. Вотът се проведе без присъствието на независими наблюдатели и бяха отхвърлени от европейските лидери.

“Беларус е в криза”, каза Тихановская. “Мирни протестиращи са незаконно задържани и бити. Това се случва насред Европа”.

Опити за “завземане на властта”

Лукашенко отхвърли призивите да подаде оставка или да проведе нови избори.

В официално видео, публикувано в неделя, той нарече протестиращите “плъхове”. На кадрите Лукашенко бе в резиденцията си, въоръжен с автоматична пушка, а хеликоптер кръжа над протестиращите.

Няколко члена на Координационния съвет на опозицията – организация, която настоява за провеждане на нови избори – бяха арестувани или привикани за разпит. Лукашенко ги обвини в опит за “завземане на властта”.

В сряда носителят на Нобелова награда и критик на Лукашенко, Светлана Алексиевич, бе определена за член на президиума и бе привикана за разпит като свидетел.

Във вторник Павел Латушко, бивш дипломат, понастоящем член на Съвета, бе разпитван повече от три часа.

Тази седмица опозицията съобщи, че двама членове на президиума са задържани за организиране на незаконни стачки.

Един от тях, Сергей Дилевски, работник в завод за трактори, бе осъден във вторник на 10 дни полицейско задържане за нарушаване на протестните закони и игнориране на полицейските заповеди.

Служителите в държавните предприятия – обикновено бастион от верни привърженици на Лукашенко – продължават да стачкуват. Сега обаче броят им е по-малък заради натиска на властите, посочиха активисти.

Десетки учители се събраха пред министерството на образованието във вторник, след като тази седмица Лукашенко обяви, че тези, които са участвали в масовите протести след изборите, трябва да бъдат уволнени и “не трябва да стъпват в училищата”.

Исторически протести

Тихановская, 37-годишна, която едва наскоро стъпи на политическата сцена, е бивш преподавател по английски. По време на агитационни изборни митинги тя събра огромен брой хора. Разрешение да се кандидатира на изборите ѝ бе дадено след като съпругът ѝ бе вкаран в затвора и отпадна от надпреварата.

Повече от 100 000 души заляха улиците на Минск два уикенда поред срещу преизбирането на Лукашенко.

Полицията обяви във вторник, че е образувала три наказателни дела, след като хиляди демонстранти се събраха на площад “Независимост” в Минск в понеделник. Това бе 16-ия пореден ден на протести.

Във видео на беларуски език, публикувано във вторник, Тихановская призова за продължаване на антиправителствените протести в Минск. В същото време поддръжниците на Лукашенко също планират демонстрация в столицата.

Няколко организации за човешки права, включително беларуската организация “Вясна”, призова ООН да разследва твърденията за широко разпространени и систематични изтезания по време на полицейските арести.

Европейският съюз обеща да наложи санкции на беларуските граждани, отговорни за подменянето на вота и насилието над протестиращите. Във вторник високопоставен европейски служител обяви, че до момента могат да бъдат посочени 20 души.

Тихановская каза във вторник, че масовото протестно движение в Беларус не е “за” или “против” Русия или Европа. Tя описа демонстрациите като “демократична революция”.

Тази седмица Бийгън се срещна с Тихановская в Литва и я определи като “много впечатляваща личност”.