Русия разпространява дезинформация, за да настрои поляците срещу бежанците от Украйна

Началникът на полицията намекна, че руснаците се опитват да настроят местното население срещу украинските бежанци, въпреки че в действителност поляците са показали значителна солидарност.  [EURACTIV - Sarantis Michalopoulos]

Началникът на полицията в Пшемишл, градът, в който украинските бежанци пристигат с влак, коментира пред EURACTIV, че съобщенията за фалшиви новини в полските социални медии са се увеличили. Разпространява се фалшива информация, че „мигрантите извършват престъпления“.

Той намекна, че руснаците се опитват да настроят местното население срещу украинските бежанци, въпреки че в действителност поляците показват огромна солидарност.

Междувременно EURACTIV разговаря и с украинска гражданка, която избяга от войната в Полша. Ирина описа подробно как руснаците се опитват да предизвикат паника в обществото, например с фалшиви новини за гладуващи бебета в приюти.

Агенция ОКО съобщи за инцидент, при който полски националисти са нападнали група бежанци с по-тъмен цвят на кожата, които са преминали границата по-рано тази седмица.

Според доклада нападатели, облечени в черно, вероятно принадлежащи към крайнодясна група, са търсили групи от  бежанци с тъмен цвят на кожата пред гарата в Пшемисл в понеделник (1 март) и са нападнали трима от тях, преди полицията да се намеси.

Полската полиция издаде предупреждение след инцидента, че групи, свързани с крайната десница, вече разпространяват невярна информация за предполагаеми престъпления, извършени от бежанци, бягащи от войната в Украйна.

Въпреки това доброволци потвърдиха пред EURACTIV, че това е доста изолиран инцидент. Досега всички бежанци са посрещнати добре от полските власти и населението в града, с огромно желание да предоставят практическа подкрепа.

Запитан за инцидента, полският полицейски инспектор Мариуш Чарка каза, че властите в региона не са регистрирали увеличен брой на насилствени инциденти досега.

„В социалните медии има невярна информация, че в Пшемишъл и граничните окръзи са извършени тежки престъпления – кражби с взлом, нападения и изнасилвания“, потвърди Чарка, като добави, че населението на града не е повярвало на подобни твърдения.

„Ние – полската полиция, правителството и цяла Европа, трябва да се борим с дезинформацията и фалшивите новини, които се появяват във връзка с този проблем и могат да доведат до ескалация на поведението на определени хора“, добави той.

Той подчерта, че опитите за предизвикване на националистически и етнически бунтове по време на война точно отвъд източната граница на Полша ще работят в интерес на руския президент Владимир Путин, отслабвайки имиджа на усилията на страната да посрещне бежанците.

Освен това EURACTIV разбра, че тази дезинформация има по-широк контекст, който руската пропаганда използва срещу Полша. Целта е да получи най-суровите санкции на блока, като представи поляците като расисти.

Предизвикване паника в украинското общество

27-годишната Ирина, която избяга от Харков и с която EURACTIV се срещна в хостел в покрайнините на Жешув, потвърди, че от украинската страна на границата дезинформацията и фалшивите съобщения в социалните медии се използват все по-често за примамване на бягащи хора към вероятно опасни места.

„Използваме Telegram, за да комуникираме помежду си, с доброволци, с тези, които организират маршрути за евакуация, но не казваме кои маршрути ще използваме, на кои места отиваме, нито съобщаваме чувствителна информация, например кой къде се крие“, обясни тя.

„Имаше все по-подозрителни съобщения за гладуващи бебета в приюти, нуждаещи се от храна“, каза пред EURACTIV 27-годишната Ирина.

В дните след руската инвазия се появиха и фалшиви канали в социалните медии, обясни тя.

„Имаше все по-подозрителни съобщения за гладуващи бебета в приюти, нуждаещи се от храна, призоваващи хората да дойдат на определено място и да спасят децата“, сподели Ирина, която също се опитала да се свърже и дори е предоставила някои от близките си контакти за помощ.

„Но тогава ми обясниха, че това вероятно е изпратено от руснаците, тъй като е имало подобни случаи наоколо, вероятно са били използвани, за да всяват паника сред населението“, каза тя и добави, че след това е намерила много подобни публикации онлайн, с подобни телефонни номера и местоположения.

„Не искам да си представям какво може се случи с контактите, които предоставих“, каза още Ирина.