Руската посланичка отказа да се яви в МВнР, качи се на Шипка

Посланик Митрофанова. [Фейсбук/Посолство на Русия]

Руската посланичка в София Елена Митрофанова е отказала да се яви в сряда в Министерството на външните работи във връзка с разследването за руски шпионаж. Това обяви началничката на кабинета на премиера Лена Бориславова. От думите й се разбра още, че Митрофанова е ще прати свой заместник.

Междувременно руското посолство обяви на страницата си във Фейсбук, че Митрофанова се е качила на връх Шипка. Пуснати са и снимки, като не става ясно дали в момента Митрофанова е там. „По случай Деня на освобождението на България Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова и служители на Посолството се качиха на връх Свети Никола и положиха венци и цветя пред Паметника на свободата, издигнат в памет на загиналите по време на Руско-турската война 1877-1878 г.“, гласи съобщението на посолството.

По-късно говорителят на външното министерство Митко Димитров обясни на специален брифинг, че поради невъзможността Митрофанова да се яви в министерството, две ноти са били връчени на втория човек в посолството – Филип Воскресенский.

С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас заради шпионския скандал (по темата вижте повече долу).

С втората нота Министерството на външните работи остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо Република България и нейните съюзници. „Тези послания са в пълно противоречие с многократно декларираните от самото посолство и неговото ръководство политика и отношения на уважение и сътрудничество с Република България“, каза Димитров. „Евроантлантически подлоги“ е само един от изразите, употребен по адрес на България в официалната Фейсбук страница на посолството.

Българската страна определи използвания от руското посолство език като несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представляващ недвусмислена обида към България. „Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред“, посочи още Димитров, цитиран от БГНЕС.