Руските войски влязоха в стратегическото украинско пристанище Херсон

Руски войски в Херсон през нощта на 2 срещу 3 март 2022 г. [Videograb Twitter]

Руските войски  влязоха на украинското пристанище Херсон в четвъртък (3 март) след ден на противоречиви твърдения дали Москва е превзела голям град за първи път в осемдневната си инвазия.

Руското министерство на отбраната заяви, че контролира Херсон в сряда, но съветник на украинския президент Володимир Зеленски отговори, че украинските сили продължават да защитават черноморският град  с население около 250 000 души.

„Ние сме народ, който разби плановете на врага за една седмица“, каза Зеленски във видеообръщение. „Кроенето на тези планове отне години – те са подли, с омраза към страната ни и към нашия народ“, добави той.

Украинска делегация замина за втори кръг от преговорите с руски представители за прекратяване на огъня, каза пред Ройтерс съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Руските сили все още не са свалили правителството в Киев, но се съобщава, че хиляди са загинали или са ранени, а повече от милион души са избягали от Украйна на фона на най-голямата атака срещу европейска държава от 1945 г.

В Бородянка, град на 58 км  северозападно от Киев, жител разказа за сблъсъка си с врага, докато кадрите на  Ройтерс показваха разрушена сграда, горящи пожари по улиците и унищожени военни превозни средства.

„Руските военни започнаха да стрелят от бронирана машина към парка пред пощата в центъра на Бородянка“, разказа украинец.

„Тогава тези зверове запалиха танка и започнаха да стрелят по супермаркета, който вече беше опожарен. Пак се запали.”, обясни той.

Набор от санкции

Превземането на Херсон, стратегическа столица на южната провинция, където река Днепър се влива в Черно море, ще бъде първият голям град, който ще падне, след като Москва започна инвазията си на 24 февруари.

Кметът Игор Колихаев каза късно в сряда, че руските войски са били по улиците и са влезли в сградата на кметството. Той призова цивилните да излизат по улиците само през деня и по един и по двама.

„Днес в градския изпълнителен комитет имаше въоръжени посетители“, каза той в изявление. „Не съм им давал никакви обещания, просто ги помолих да не стрелят по хората.“, обясни кметът

Видеозаписи показват руски войски в Херсон.

Атаката на Русия доведе до поредица от международни санкции, които заплашват възстановяването на световната икономика от пандемията и подклажда страховете от по-широк конфликт, защото западните страни изпращат оръжие в помощ на украинските военни.

Държавният департамент на САЩ призова Путин и руското правителство „незабавно да прекратят това кръвопролитие“ и да изтеглят силите си от Украйна. Той също така обвини Москва, че започва „пълномащабна война срещу свободата на медиите и истината“, като блокира независими новинарски издания и социални медии, за да попречи на руснаците да чуят новини за инвазията в Украйна.

Русия нарича действията си в Украйна „специална операция“, която не е предназначена за окупиране на територия, а за унищожаване на военните способности на съседа и залавяне на опасни нацисти.

Москва отрича атаките да са насочени към цивилни, въпреки че има широко разпространени съобщения за цивилни жертви и обстрели на жилищни райони.

Бомбардировките в Харков, град с население от 1,5 милиона души, превърнаха центъра му в пустош от разрушени сгради и отломки.

Руснаци са обстреляли град Изюм, на около 120 км югоизточно от Харков, убивайки шестима възрастни и две деца, съобщи украинският парламент. Ройтерс не успя да потвърди жертвите.

Службата на ООН по правата на човека потвърди смъртта на 227 цивилни и 525 ранени по време на конфликта към полунощ на 1 март, като предупреждава, че реалните цифри ще бъдат много по-високи заради забавяне на докладването.

Експлозия разтърси и железопътната гара в Киев, където бяха евакуирани хиляди жени и деца. Взривът е причинен от отломки от свалена руска крилата ракета, каза съветник на украинското вътрешно министерство и допълни, че няма съобщения за жертви.

Международният наказателен съд незабавно ще започне разследване за възможни военни престъпления след искания на 39 от държавите-членки на съда, което е безпрецедентен брой.

Международен отговор

Резолюция на ООН, която порицава Москва, беше подкрепена от 141 от 193-те членове на асамблеята, което е символична победа за Украйна и увеличава международната изолация на Москва.

„Заложено е повече дори от конфликта в самата Украйна. Това е заплаха за сигурността на Европа и за целия основан на правила ред“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че Москва все още се стреми към „демилитаризация“ на Украйна и че трябва да има списък с конкретни оръжия, които никога няма да бъдат разположени на украинска територия. Москва се противопоставя на кандидатурата на Киев за присъединяване към НАТО.

Цените на петрола и суровините се покачиха още повече в четвъртък, което е мрачна поличба за глобална инфлация.

За руснаците последствията включват опашки пред банките, срив в стойността на рублата, което застрашава жизнения им стандарт, и изтегляне на западни фирми, които отказват да правят бизнес в страната.

Японски автомобилни производители, включително Toyota, спряха производството в Русия, тъй като санкциите затрудниха логистиката и прекъснаха веригите за доставки.

Руската централна банка, която самата е под санкции, удвои лихвите до 20%, а рейтинговите агенции Fitch и Moody’s понижиха държавния кредитен рейтинг на Русия до статут на „боклук“.

„Форбс“ съобщи, че Германия е задържала луксозната яхтата на руския милиардер Алишер Усманов в корабостроителница в Хамбург, а най-малко пет суперяхти, собственост на руски милиардери, са закотвени или плават към Малдивите, островна държава в Индийския океан, която няма договор за екстрадиция със Съединените щати .

Руският бизнесмен Роман Абрамович заяви, че ще продаде лондонския футболен клуб Челси и ще дари пари за помощ на пострадалите от войната в Украйна.