Руските войски са зле подготвени за войната в Украйна, твърди бивш наемник от „Вагнер“

Марат Габидулин [Туитър]

Неуспехът на руските военни да превземат украинската столица беше неизбежен, тъй като в предишните години те никога не са се изправяли директно срещу мощен враг, коментира бивш наемник от свързаната с Кремъл частна военна групировка „Вагнер“, който е участвал в боеве заедно с руската армия.

Марат Габидулин участва в мисии на групировката „Вагнер“ от името на Кремъл в Сирия и в предишния конфликт в Украйна, преди да реши да разкрие публично опита си в тайната  военна групировка.

Той напусна „Вагнер“ през 2019 г., но няколко месеца преди Русия да започне инвазията на 24 февруари Габидулин, който е на 55 г., каза, че е получил обаждане от вербовчик, който го е поканил да се върне като наемник в Украйна.

Той отказал, отчасти защото, както самият той обясни, знаел, че руските сили не се справят със задачата, въпреки че тръбят за своя арсенал от нови оръжия и за успехите си в Сирия, където помогнаха на президента Башар ал Асад да смаже въоръжен бунт.

„Те бяха напълно изненадани, че украинските въоръжени сили се съпротивляваха толкова яростно и че се изправиха срещу реална армия“, каза Габидулин за неуспехите на Русия в Украйна.

Той посочи, че хората, с които е разговарял от руска страна, са му казали, че са очаквали да се сблъскат с дрипави милиции, когато нахлуят в Украйна, а не с добре обучени редовни войски.

„Казах им: „Момчета, това е грешка“, разказа Габидулин, който сега е във Франция, където публикува книга за опита си в битките с групировката „Вагнер“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не знае кой е Габидулин и дали някога е бил член на частни военни компании.

„Ние, държавата, правителството, Кремъл не можем да имаме нищо общо с това“, коментира той.

Руското министерство на отбраната не отговори на искане за коментар.

Русия нарича действията си в Украйна „специална операция“, която според нея не е предназначена за окупиране на територия, а за унищожаване на военните способности на южния си съсед и залавяне на опасни националисти.

Габидулин е част от малка, но растяща кохорта от руснаци с опит в областта на сигурността, които са подкрепяли чуждестранните набези на президента Владимир Путин, но сега казват, че начинът, по който се води войната, е некомпетентен.

Игор Гиркин, който помогна за воденето на прокремълския въоръжен бунт в Източна Украйна през 2014 г., разкритикува начина, по който се провежда тази кампания. Алексей Александров, архитект на бунта от 2014 г., каза пред Ройтерс през март, че инвазията е била грешка.

Габидулин участва в едни от най-кървавите сирийски сблъсъци в провинция Дейр ал Зор, в Гута и близо до древния град Палмира. Той беше сериозно ранен през 2016 г., когато  избухна граната зад гърба му по време на битка в планините близо до Латакия.

Габидулин прекара седмица в кома и три месеца в болница, където му бяха направени операции за отстраняване на един от бъбреците и част от червата. Ройтерс  потвърди, че той е бил в групата „Вагнер“ и е воювал в Сирия.

Бойците от „Вагнер“ бяха обвинени от правозащитни групи и украинското правителство в извършване на военни престъпления в Сирия и Източна Украйна от 2014 г. насам. Габидулин каза, че никога не е участвал в подобни злоупотреби.

Различен случай

Участието на Москва помогна да обърне хода на сирийската война в полза на Асад, но Габидулин каза, че руските военни се ограничават главно до атаки от въздуха, като същевременно разчитат на наемници от „Вагнер“ и други подставени лица, за да участват в по-голямата част от сухопътните сражения.

Задачата на руските военни беше по-лесна. Техните противници – „Ислямска държава“ и други милиции нямаха противовъздушни системи или артилерия.

Борбата с Украйна, каза той, е различен случай.

„Виждал съм достатъчно от тях в Сирия. Руските военни не са участвали пряко в битки“, каза той в интервю в Париж, за да популяризира книгата си, която ще бъде публикувана от френското издателство“ Мишел Лафон“ този месец.

„Военните сили, когато беше необходимо, не се научиха как да участват в реални битки“, заяви Габидулин.

„Вагнер“ е неформално образувание, поне според официалната информация, без офиси и персонал. Министерството на финансите на САЩ и Европейският съюз заявиха, че частната групировка е свързана с руския бизнесмен Евгений Пригожин. Пригожин отрече подобни връзки.

Компанията на Пригожин – Concord Management and Consulting, не отговори на искане за коментар.

Президентът Владимир Путин каза, че частните военни изпълнители имат право да работят и да преследват своите интереси навсякъде по света, стига да не нарушават руското законодателство. Путин каза, че групата на „Вагнер“ нито е представлявала руската държава някъде, нито е била финансирана от нея.

Габидулин каза, че въпреки че е знаел, че предстои инвазия в Украйна, не е очаквал тя да бъде в такъв мащаб.

„Дори не можех да си помисля, че Русия ще води война срещу Украйна. Как би могло да се случи това? Невъзможно е”, каза той.