Руски журналист дари Нобеловата си награда за мир за децата в Украйна

Нобеловата награда за мир за 2021 г. беше дадена на Дмитрий Муратов, главен редактор на влиятелния руски вестник "Новая газета". Всички приходи ще подкрепят хуманитарните усилия на УНИЦЕФ за подкрепа на деца и семейства, принудени да избягат от Украйна, и на вътрешно разселените. [EPA-EFE/JASON SZENES]

Дмитрий Муратов, един от носителите на Нобеловата награда за мир за 2021 г. и редактор на един от последните големи независими вестници в Русия, продаде на търг своя нобелов медал за рекордните 103,5 милиона долара, за да помогне на деца, разселени от войната в Украйна.

Всички приходи от търга, който съвпадна със Световния ден на бежанците в понеделник (20 юни), ще бъдат от полза за хуманитарните усилия на УНИЦЕФ за разселените деца в Украйна, обявиха от аукционната къща Heritage Auctions, която извърши продажбата в Ню Йорк.

Вестник „Новая газета“ на Муратов, който яростно критикува президента Владимир Путин и неговото правителство, преустанови работа си в Русия през март след предупреждения от държавата за отразяването на войната в Украйна.

Натискът срещу либералните руски медии при Путин, който управлява страната от 1999 г., е непрекъснат, но се засили, след като Москва изпрати войски в Украйна на 24 февруари. Муратов беше нападнат с червена боя през април.

Основните руски медии и контролираните от държавата организации следват внимателно езика, използван от Кремъл за описание на конфликта с Украйна, който Москва нарича „специална операция“ за гарантиране на руската сигурност и денацификация на съседа си. Киев и западните му съюзници казват, че това е непредизвикана агресивна война.

Според съобщения в американските медии, търгът за наградата на Муратов е счупил рекорда за всеки Нобелов медал, който е бил продаден на търг, като в доклади се казва, че предишната най-висока продажба е донесла малко под 5 милиона долара.

„Тази награда е различна от всяка друга аукционна оферта, която сме представяли“, се казва в изявление на Heritage Auctions преди продажбата.

„Г-н  Муратов, с пълната подкрепа на екипа си от „Новая газета“, ни позволява да продадем на търг неговия медал не като колекционерска стойност, а като събитие, което се надява да повлияе положително върху живота на милиони украински бежанци“, се казва в съобщението.

Муратов, който е съосновател на „Новая газета“ през 1991 г., спечели Нобеловата награда за мир за 2021 г. с Мария Реса от Филипините. Комитетът за Нобелова награда каза, че наградата е заради „техните усилия да защитят свободата на изразяване, което е предпоставка за демокрация и траен мир “.

Муратов, който обеща да дари около 500 000 долара от тази парична награда за благотворителни организации, посвети своята Нобелова награда на шестимата журналисти на „Нова газета“, които бяха убити от 2000 г. насам.

Този списък включва журналистката Анна Политковская, критик на руската война в Чечня, която беше убита през 2006 г. в асансьора на блока й в Москва.