Руски олигарх купи финландска земя с кипърски „златен паспорт“

Руски магнат със състояние от около 1,2 милиарда евро успя да заобиколи процедурата за разрешаване на покупката на имота, която изискваше финландското министерство на отбраната. [ Shutterstock/AlexiaD ]

Продажбата на голям остров в стратегически важна област във Финландия на руски олигарх поражда безпокойство за използването на така наречените „златни паспорти“. При тази схема някои страни от ЕС дават гражданство на богати чуждестранни граждани срещу инвестиции.

През 2020 г. Игор Кесаев, класиран под номер 727 в списъка на милиардерите на „Форбс“ за 2021 г., купи голям остров в Източна Финландия. Той е използвал кипърски паспорт, като  е заобиколил процедурата за разрешаване на сделката, която изисква финландското министерство на отбраната.

Кесаев контролира около 70% от тютюневите пазари в Русия и е свързан с търговия с оръжие. Според документи, изтекли в Уикилийкс и вестник „Новая газета“, Кесаев поддържа тесни връзки с мафията и руските служби за сигурност ФСБ и ГРУ.

Тези връзки безпокоят финландското министерство на отбраната, защото за руския държавен апарат се знае, че използва олигарси като примамки за политически и стратегически цели. След като богатият руснак купи острова, там бяха изградени обширни помещения за настаняване, както и площадка за хеликоптери, което не е било заявено в първоначалния план.

През 2018 г. финландските власти започнаха проверка на група острови на западния архипелаг на страната. Руският олигарх Павел Мелников, който ги е купил, е построил там жилищни сгради и друга инфраструктура. Мелников беше обвинен в пране на пари и продаде островите.

Този път министерството на отбраната следи отблизо ситуацията с покупката на острова в Източна Финландия. Законът позволява отчуждаване на имота, ако сигурността на страната е застрашена.

Европейската комисия оказа натиск върху Малта и Кипър да премахнат така наречената схема за златни паспорти.

През ноември 2020 г. Кипър отмени схемата, след като телевизия Ал Джазира излъчи  документален филм,  който показва репортери, които се представят за служители пред китайски бизнесмен, който иска кипърски паспорт, въпреки че е с криминално досие.

Миналия месец председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен отправи подобно предупреждение към Малта, като настоя властите да сложат край на тази схема възможно най-скоро.

„Не трябва да забравяме, че златните паспорти потенциално позволяват на лицето да има достъп до 27 държави-членки на Европейския съюз“, каза Фон дер Лайен.