Руски хакери опитват да откраднат разработки на ваксината срещу COVID-19

[Shutterstock/Gorodenkoff]

Великобритания, Съединените щати и Канада обвиниха хакери, свързани с руското правителство, в атаки срещу лаборатории, провеждащи изследвания за ваксина срещу коронавирус в четвъртък (16 юли).

Трите правителства отправиха поглед към Кремъл, посочвайки, че хакерска група, наречена APT29, е свързана с руското разузнаване.

В отделно изявление Лондон съобщи, че руснаци са се опитали да се намесят в парламентарните избори на Обединеното кралство през миналата година като са разпространили изтекли търговски документи между Великобритания и Съединените щати.

И двете обвинения дойдоха още преди публикуването на дългоочаквания доклад на британския парламент за предполагаема руска намеса във вота за Брекзит през 2016 г.

Русия бързо отхвърли обвиненията като неоснователни.

Националният център за киберсигурност на Обединеното кралство и Организацията за сигурност на съобщенията в Канада заявиха в четвъртък, че APT29 е “група за кибер шпионаж, почти сигурно е част от руските разузнавателни служби”, добавяйки, че становището им е подкрепено от американската агенция за киберсигурност.

“През 2020 г. APT29 е таргетирала различни организации, участващи в разработването на ваксини срещу COVID-19 в Канада, Съединените щати и Обединеното кралство. Има голяма вероятност намерението ѝ да е кражба на информация и интелектуална собственост, свързани с разработването и тестването на ваксини срещу COVID-19”, се казва в доклада.

Групата “е вероятно да продължи да действа срещу организации, участващи в изследванията и разработките на ваксина срещу COVID-19, както и да опитва да събере информация по допълнителни разузнавателни въпроси, свързани с пандемията”.

В отделно изявление Агенцията за национална сигурност на САЩ повтори обвиненията и посочи, че APT29 “използва различни инструменти и техники,  за да таргетира правителствени, дипломатически, мозъчни тръстове, здравни и енергийни цели за разузнавателни цели”.

Русия и Великобритания са в конфликт, откакто Москва беше обвинена в опит да ликвидира двойния агент Сергей Скрипал с военен нервен агент през 2018 г.

Атаката в Солсбъри, югозападна Англия, дойде 12 години след радиационното отравяне на бившия шпионин Александър Литвиненко в Лондон. Русия отрече участие и в този случай.

Напълно неприемливо

Великобритания е една страните, провеждащи изследвания за ваксина срещу коронавируса. Изследването на университета в Оксфорд показа потенциални положителни резултати, съобщиха медиите в четвъртък.

Хакерите от групата APT29 – известна също като “Херцозите” или “Fancy Bear” са използвали недостатъци на софтуера, за да получат достъп до уязвими компютърни системи и злонамерен софтуер, наречен WellMess и WellMail, за да качват и изтеглят файлове от заразени машини.

Близо 600 000 души са загинали и повече от 13,5 милиона са заразени с коронавирус тази година.

Външният министър на Великобритания Доминик Рааб посочи, че хакерските атаки към държавите, които работят за намиране на ваксина, е напълно неприемливо“.

Намеса в изборите

По-рано британското правителството заяви, че има силни подозрения за руска връзка с изтичането на класифицирани документи относно евентуална сделка след Брекзит със САЩ.

Разследването започна, след като досиетата бяха публикувани в “Редит” и бяха използвани от основната опозиционна лейбъристка партия.

Партията ги използва в предизборната си кампания за парламентарните избори през  декември, като твърдеше, че премиерът Борис Джонсън ще разпродаде държавния здравен сектор на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Финансирането на здравеопазването беше ключов въпрос в предизборната кампания и Джонсън многократно беше принуждаван да отрича обвиненията.

Тогавашният лидер на лейбъристите Джеръми Корбин отхвърли твърденията за конспирация, че документите са изтекли в интернет.

Рааб едва не обвини Москва в пряко участие.

Но каза, че е “почти сигурно…, че руски участници” стоят зад изтеклите онлайн документи.

Джонсън и управляващата Консервативна партия спечелиха огромно мнозинство на изборите, което им позволи да прокарат своята сделка за Брекзит, за да изведе Великобритания от Европейския съюз.

Комисията по разузнаване и сигурност в британския парламент започна разследване по подозрения за руска намеса във вота за Брекзит през 2016 г. Преди това тревога предизвикаха твърденията за руска намеса в президентските избори в САЩ, спечелени от Тръмп.