Саакашвили е измъчван в ареста, твърдят лекари

Поддръжници на "Обединеното национално движение" на протест срещу ареста на бившия грузински президент Михаил Саакашвили пред градския съд на Тбилиси в Тбилиси, Грузия, 2 декември 2021 г. [EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE]

Здравето на опозиционния лидер и бивш държавен глава на Грузия Михаил Саакашвили е сериозно увредено в резултат на изтезания и малтретиране в ареста, съобщи в събота (18 декември) независим медицински съвет.

Саакашвили отказваше да се храни в продължение на 50 дни, за да протестира срещу вкарването му в затвора по обвинение в злоупотреба със служебно положение. Той твърди, че присъдата е политически мотивирана.

53-годишният прозападен реформатор прекрати гладната си стачка, след като беше настанен ​​в критично състояние във военна болница в източния град Гори в Грузия.

Саакашвили страда от редица неврологични заболявания „в резултат на изтезания, малтретиране, неадекватни медицински грижи и продължителна гладна стачка“, казаха лекарите, които го прегледаха в ареста.

В изявлението им се казва, че той е бил диагностициран с потенциално животозастрашаващо мозъчно заболяване, енцефалопатия на Вернике и с посттравматично стресово разстройство, наред с други заболявания.

Един от лекарите, психиатърът Мариам Джишкариани, каза пред Франс Прес, че заболяванията, които са „в резултат на психологическото изтезание на Саакашвили в затвора, могат да доведат до загубата му на работоспособност, ако не му бъде предоставена подходяща медицинска помощ“.

Тя посочи, че на Саакашвили са били „погрешно предписани антипсихотични лекарства, от които не е имал нужда и които биха могли допълнително да увредят здравето му“.

„Това може да се тълкува като фармакологично мъчение“, обясни лекарят.

По-рано през ноември Саакашвили каза, че е бил подложен на психологически изтезания, включващи смъртни заплахи, лишаване от сън и физическо насилие.

„Бях измъчван,държаха се с мен нечовешки, пребиваха ме и ме унижаваха“, каза той.

Държавната инспекция на Грузия обяви миналата седмица, че е „започнала разследване на предполагаемото нечовешко отношение“ към Саакашвили.

„Политическо отмъщение“

Независимият телевизионен канал Pirveli съобщи, че затворниците са крещели заплахи и ругатни към Саакашвили, който е водил кампания срещу организираната престъпност по време на мандата си като президент.

Саакашвили смята, че това е „организирано от администрацията на затвора“.

Той разказа, когато е „бил сам е бил абсолютно сигурен, че престъпниците идват да го убият“, тъй като пазачите на затвора не се отзовали на виковете му.

През ноември министерството на правосъдието на страната разпространи кадри как бившият президент е бил влачен по пода от затворническа охрана по време на насилственото му преместване от затвора в затворническа болница.

Правозащитната организация „Амнести“ определи отношението към Саакашвили като „не просто селективно правосъдие, но очевидно политическо отмъщение“.

Държавният департамент на САЩ призова правителството на Грузия „да се отнася справедливо и с достойнство към Саакашвили“.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) поиска от властите на бившата съветска република „да осигурят безопасността му в затвора и да му осигурят подходяща медицинска помощ“.

Решението беше постановено през ноември като част от спешна временна мярка, която ЕСПЧ прилага „само когато съществува непосредствен риск от непоправими щети“, се казва в изявление на съда.

Президентът на Грузия от 2004 до 2013 г., Саакашвили беше арестуван на 1 октомври, малко след като тайно се завърна в Грузия от изгнание в Украйна.

Арестът му изостри политическата криза, която се задълбочи след парламентарните избори миналата година, които опозицията заклейми като фалшифицирани.

Това също така предизвика най-големите антиправителствени протести от десетилетие.

Правозащитни групи обвиниха грузинското правителство, че използва наказателно преследване, за да накаже политически опоненти и критични медии.

Премиерът Иракли Гарибашвили предизвика вълнение наскоро, когато каза, че правителството е било принудено да арестува Саакашвили, защото той отказа да напусне политиката.