Салвини лансира нова евроскептична формация в ЕП

Дошъл е моментът да съберем най-доброто от тези три групи и да започнем да играем решаваща роля в Европейския парламент, заяви Салвини в неделя, в Кашкайш, Португалия, по време на конференция на неговата политическа група Идентичност и Демокрация (ИД) [EPA-EFE / SZILARD KOSZTICSAK]

Лидерът на „Лига“ Матео Салвини предложи да създаде нова политическа сила в Европейския парламент (ЕП). Партията трябва да обедини неговата политическа група в ЕС, Идентичност и Демокрация (ИД), политическа група на управляващата в Полша – Право и справедливост (ПиС), част от Европейски консерватори и реформисти – (ЕКР), както и консервативни политици от Европейската народна партия (ЕНП), като унгарския премиер Виктор Орбан. Това съобщи в неделя, 30 май, италианската агенция Ansa.

„Настъпи моментът да съберем най-доброто от тези три групи и да започнем да играем решаваща роля в ЕП“, заяви Салвини в неделя в Кашкайш, Португалия, по време на конференция на ИД под лозунга „Проект за друга Европа“.

Политикът каза още, че въпросите за имиграцията и семейството трябва да бъдат решени в ЕС. „По някои въпроси има нужда някой в ​​Брюксел да каже „не“ на утробите под наем и осиновяването [на деца] от хомосексуалисти“, каза Салвини. „Надявам се, че и в ЕНП има такива, които не приемат да бъдат подчинени на левицата“, добави той.

„Европа не е ЕС, не е еврото. Това са милиони европейци“, каза Салвини, отбелязвайки, че „медиите се отнасят към това като към среща на екстремисти […] Ние можем да бъдем първата партия с поне 130 членове в ЕП“.

Преди това Салвини е водил разговори с ПиС и Орбан, включително наскоро през април в Будапеща, на които е присъствал и премиерът на Полша Матеуш Моравецки.

Салвини предложи следващата среща да се проведе през юни в Полша или Италия.

Лидерите на най-големите политически партии на групата ЕКР се срещнаха във Варшава в петък. Лидерът на ПиС Ярослав Качински, ръководителят на Fratelli d’Italia Джорджия Мелони и ръководителят на испанската партия „Вокс“ Сантяго Абаскал, обсъдиха актуалната ситуация в групата ЕКР и възможността за създаване на нова политическа група в ЕП.

„Целта на тези разговори е да се докаже присъствието на истинска голяма дясноцентристка сила в ЕП, която ще бъде в състояние да се противопостави на изключително либералната, изключително политизирана, пълна с двойни стандарти и нарушаване на договорите, настоящата посока на развитие на ЕС“, заяви пред Полската агенция за печата политик от партията ПиС, който пожела да остане анонимен.