Самоопределянето – ключ към успеха или провала в преговорите за испанско правителство

The Capitals e ежедневният обзор от столиците на EURACTIV.com [EPA/Marta Perez]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV. Можете да се абонирате за бюлетина тук.

 

МАДРИД. Каталунските сепаратисти от ERC (Републиканската левица на Каталуния) и испанската социалистическа партия (ПСОЕ) започват сложни преговори в четвъртък (28 ноември) за решаване на политическата криза в страната, съобщи партньорът на EURACTIV EFE. ПСОЕ се нуждае най-малко от ERC да гласува „въздържал се“, за да може Педро Санчес да заеме премиерския пост и да се формира коалицията между ПСОЕ и лявата партия „Унидас подемос“.

Ръководителите на ERC обаче няма да помогнат на социалистите просто така и ще се възползват от отслабената ПСОЕ да притиснат Санчес да направи повече отстъпки от централната изпълнителна власт в Мадрид. ПСОЕ бе водеща на изборите през ноември, но загуби три места в сравнение с изборите на 28 април.

(EuroEFE.EURACTIV.es)

///

БЕРЛИН

Новите дългове са “абсурдни”. По време на дебата за бюджета в Бундестага в сряда канцлерът Ангела Меркел защити политиката на правителството без дългове: „Изненадана съм, че тази камара винаги подценява балансирания бюджет“, каза тя пред членовете на парламента. „Никога досега не сме имали толкова високи инвестиции в бюджета. Инвестициите не са само добри, ако са причина за дългове“, заяви тя.

Меркел се противопостави на призивите на опозиционните партии „Ди Линке“ и Зелените, които изискват по-големи инвестиции в опазването на климата и социалния сектор, финансирани чрез нови дългове. Меркел контрира, че един “приличен бюджет” трябва да се съсредоточи върху инвестиции без нови дългове- “всичко останало е абсурдно”. (Claire Stam | EURACTIV.de)

///

ПАРИЖ

Мащабни протести през декември. Франция бавно се подготвя за големи стачки на 5 декември. Железопътната компания SNCF спря да продава билети до 8 декември, а операторите в летищен контрол също призоваха за стачка след планове за реформа в държавната пенсионна система. Официалната възраст за пенсиониране във Франция е 62 години, но в страната има повече от 40 различни пенсионни системи, някои от които позволяват на работниците да се пенсионират в средата до края на петдесетте си години или дори в началото на петдесетте като кондукторите в парижкото метро.

Правителството се надява да уеднакви пенсионната система, за да я направи по-справедлива и евтина. Премиерът Едуард Филип заяви, че работниците ще могат да запазят „придобитите права“, но правителството е решено да прекрати специалните пенсионни режими. Той обаче добави, че е отворен за забавяне на датата на прилагане на новата система. (EURACTIV.fr/ Reuters)

///

ЛОНДОН

Дилемата на биотехнологиите. Въпросът дали Обединеното кралство ще отвори вратите си за ГМО след Брекзит е на дневен ред, след като главният преговарящ за Брекзит, Мишел Барние, заяви на членовете на ЕП във вторник (26 ноември), че за да си осигури търговско споразумение, Обединеното кралство ще трябва да се съгласи да поддържа „равни условия“ и не подкопава европейските регулации. Прочетете повече от Natasha Foote за EURACTIV.

///

РИМ

Спорът около Европейския механизъм за стабилност. Депутатите от опозицията обвиниха правителството, че е предало страната в преговорите за преработка на Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ). Клаудио Борги от Lega, който е също председател на италианската бюжетна комисия на долната камара на парламента, иска да изправи пред съд премиера на Италия Джузепе Конте, тъй като според него прерогативата на Парламента в областта на международните договори е заобиколена.

За министъра на икономиката, Роберто Гуалтиери, критиката на десните Lega за реформата на Европейския спасителен фонд, е просто претекст да се атакува изпълнителната власт. „Опасенията за ЕСМ се основават на неточна и невярна информация“, заяви той. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

АТИНА

Дания пред Съда на ЕС. Европейската комисия изправи Дания пред Европейския съд в сряда (27 ноември) за износ на бяло сирене в страни извън ЕС, окачествявайки го като „фета“, характерното гръцко сирене със защитено наименование. Прочетете повече в Атинско-Македонската информационна агенция.

///

ВАРШАВА

Обществено доверие. Според последната анкета на CBOS, 68% от респондентите се доверяват на президента Анджей Дуда, имащ най-голямото одобрение от всички полски политици. Премиерът Матеуш Моравецки е втори (60%), а Ярослав Качински – трети (46%). Лидерът на опозицията Владислав Косиняк-Камиш е на пето място с 41%. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

///

БРАТИСЛАВА

ЕЦБ предупреждава Словакия срещу планове за увеличаване на банковия налог. Проектoзакон, обявен наскоро от бившия премиер и лидер на SMER-SD, Робърт Фицо, удвоява ставката на банковия налог от 0,2% до 0,4% от задълженията на всяка банка. „Докато проектозаконът ще поддържа определената главна цел на финансовата стабилност на постъпленията от налога на банките, това може да има непредвидени и съществени неблагоприятни последици за финансовата стабилност“, пише в становището на Европейската централна банка.

ЕЦБ препоръчва законодателното предложение да бъде „придружено от стабилна оценка на въздействието, в която подробно се посочват нетните ползи от предложените промени“. Словашкото министерство на финансите поиска от ЕЦБ становището си само ден преди приемането на законопроекта в правителството (6 ноември). Решението сега е в ръцете на парламента. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

ПРАГА

Бойкот на квотите за бежанци. Чехия ще се противопостави на всяко предложение на политиката на ЕС в областта на убежището, което предвижда задължителна релокация на мигранти. „Ще координираме позицията си с вишеградските си партньори“, каза министърът на вътрешните работи Ян Хамачек и премиерът Андрей Бабиш пред Чешката новинарска агенция в отговор на ново германско предложение за промяна на политиката на ЕС в областта на убежището.

Неофициалният документ сега се разпространява сред страните-членки на ЕС и според Хамачек в него не се посочва изрично квотната система, но се предлагат подобни мерки. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz))

///

СОФИЯ

Отново съдебни реформи. На среща в сряда (27 ноември) с посланиците на страните-членки на ЕС, както и Швейцария и Норвегия, българският президент Румен Радев заяви, че ефективната борба срещу корупцията на високо ниво, повишаване на сигурността на гражданите, качествените промени в здравеопазването и образованието са задължителни за преодоляване на негативните демографски тенденции в България.

Като общо европейско предизвикателство президентът изтъкна тенденцията за увеличаване на броя на мигрантите в Източното Средиземноморие и на Балканите. Радев призова за общ европейски подход по въпросa, финансова подкрепа за страните по европейските външни граници и навременна подкрепа от Frontex.

По отношение на страните от Западните Балкани, той заяви, че България очаква бъдещото разширяване да се основава на реалното изпълнение на критериите за членство, както и на решителния напредък в изграждането на добросъседски отношения на Балканите. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

БУДАПЕЩА

Унгария си сътрудничи с Kитайската банка. Унгария затяга финансовите си връзки с Китайската индустриална и търговска банка (ICBC), заяви финансовият министър, Михали Варга, след подписване на споразумение за стратегическо сътрудничество. В документа се посочва, че ICBC е готова активно да сътрудничи в емисиите на облигации на юани и да подкрепя трансграничните бизнес отношения в юани, платежните транзакции и финансирането на инфраструктурни проекти.

ICBC ще е готова да развие връзки с унгарски банки, интересуващи се от изкуствен интелект, облачни услуги и други дигитални разработки. Банката ще обмисли и откриването на клон в Будапеща, за да улеснява унгарско-китайските транзакции и да подкрепя проекти в рамките на договореностите по инициативата „Един пояс – един път“. (Željko Trkanjec |EURACTIV.hr)

Унгария се изтегля от Евровизия. Унгария няма да участва в конкурса за песен на Евровизия за следващата година. Oфициална причина за решението не бе дадена, но има спекулации, че Евровизия е станала „твърде гей“ в очите на водещи унгарски политици, особено за премиера Виктор Орбан. (Željko Trkanjec |EURACTIV.hr)

///

ЛЮБЛЯНА

Радиоактивни отпадъци, изпратени в САЩ. Словенската компания Cinkarna от Целе, един от най-големите индустриални замърсители в страната, обяви, че успешно е решила дългогодишния проблем с освобождаването на радиоактивни материали, генерирани в процеса на производство на титанов диоксид, със съдействието на Словенската агенция за Радиоактивните отпадъци и лицензирани щатски органи. Те ще бъдат изпратени до американския щат Айдахо. Цената на операцията остава тайна. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

ЗАГРЕБ

ЕС трябва да адаптира сигурността си към новите технологии. „Новите технологии, включваща изкуствен интелект, 5G мрежи и други технологични иновации, са огромно предизвикателство за системите на отбрана в целия свят“, заяви хърватският президент Колинда Грабар-Китарович.

Говорейки на конференция, организирана от Министерството на отбраната на Република Хърватия и Jutarnji list, партньор на EURACTIV.com, Грабар-Китарович добави, че технологиите също представляват възможност за икономическо развитие и завладяване на пазари, които досега са били недостъпни.

Даниел Фиот, главен редактор за сигурност и отбрана в Института за изследвания на сигурността EUISS-EUISS, обясни геополитическата несигурност, в която ЕС се намира в момента и как Съюзът може да се приспособи към новите предизвикателства. Най-голямата тревога в ЕС се отнася до несъвместимостта на новите технологии и изкуствения интелект, разработени в Китай и в Европа.

„Отбраната вече не се отнася само до управление на кризи, а до това как да защитим гражданите от новите заплахи като кибер заплахите“, каза Фиот, като подчерта, че бъдещото тясно сътрудничество между ЕС и НАТО ще бъде от решаващо значение заради новите предизвикателства. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Новата Европейска комисия. Сръбският президент, Александър Вучич, поздрави членовете на новата Комисия, като изрази задоволството си от изявленията, подкрепящи силните отношения и сътрудничеството със Западните Балкани, защото европейската перспектива подбуди реформи в Сърбия. Той каза още, че новите високопоставени служители на ЕС „отговарят на предизвикателствата с нови идеи.“ (EURACTIV.rs)

///

САРАЕВО

Екологични асоциации срещу малки ВЕЦ. Изграждането на хиляди нови малки водноелектрически централи в Западните Балкани заплашва да опустоши околната среда в държавите в региона и да унищожи ендемични растителни и животински видове, живеещи там, предупредиха представители на регионални екологични асоциации в Сараево. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)