Само асфалт не стига, заяви Румен Радев

Президентът Румен Радев е на посещение в Естония за среща на страните от инициативата "Три морета". Снимка: Прессекретарият на Президентството.

Развитието на България няма да стане само с асфалт. Инфраструктурата е важна, но ако искаме да имаме облик на бъдещето, ние трябва да вложим в научна и образователна свързаност. Това каза президентът Румен Радев в Талин в понеделник, където участва в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“.

Инициативата обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Тя бе създадена, за да насърчи инфраструктурната, дигиталната и енергийната свързаност в региона чрез общи проекти.

“Трябва да изградим свързаност между научни екипи, организации, университети. Инфраструктурата за мен е средство за постигане на голяма цел, тя е висок, устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни“, заяви президентът преди срещата.

Румен Радев смята да предложи Гърция и Кипър да са естествено продължение на инициативата. Той посочи като аргумент,че разширяването на географския обхват дава много по-добра перспектива и за България.

“Никой от нас няма интерес да оставаме в географската периферия. Всички имаме изгода да имаме реална диверсификация. Ще предложа научна, дигитална и образователна свързаност, която да намери по-бързо приложение, за да може нашите млади хора, заедно с младите хора от другите държави да изграждат заедно проекти“, каза още Радев.

Президентът уточни, че минимумът, с който България ще участва в инициативата е 20 млн. евро. Според него тази сума е “критично малко на фона на всички проекти за инфраструктурно развитие“, но в бъдеще ще се търси по-добро финансиране.

Според него няма опасност форматът “Три морета” да увеличи влиянието на Съединените щати в Европа.

“Какво лошо виждате в по-бързо изграждане на магистрала Черно море или “Виа Карпания”, която от Видин стига до Гърция. Какво лошо да има средства отвън за тунела Петрохан.  Всички имаме изгода от реална диверсификация и да избираме доставчици на изгодни цени”, обясни Румен Радев.