Само двама български евродепутати са подкрепили резолюцията за Истанбулската конвенция

[dnevnik.bg]

Само двама български евродепутати са гласували “за” резолюцията, с която в четвъртък (28 ноември) Европейският парламент призова държавите-членки да ратифицират Истанбулската конвенция. Това показват данните от поименното гласуване, публикувани от Европейския парламент. Двамата са Атидже Алиева-Вели и Илхан Кючюк от ДПС, които в ЕП са част от групата на “Обнови Европа”. Никой от тази група не е гласувал против.

Незаконодателната резолюция на ЕП бе приета с голямо мнозинство – 500 гласа “за”, само 91 гласа “против” и 50 гласа “въздържал се”. Тя е насочена към седем страни от блока, които все още не са приели да спазват конвенцията за борба с насилието над жени и домашното насилие. Без да се брои Великобритания, всички останали са били част от съветския блок – България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия и Словакия.

Срещу резолюцията са гласували националистите Александър Джамбазки и Андрей Слабаков, Асим Адемов и Александър Йорданов и Андрей Новаков (тримата от ГЕРБ/ЕНП), както и социалистите Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов. Последните трима са единствени от групата на социалистите в ЕП, които не са подкрепили резолюцията за конвенцията.

Шестима евродепутати от България са гласували “въздържал се”. Това са Радан Кънев, Андрей Ковачев, Сергей Станишев, Елена Йончева, Ева Майдел и Емил Радев.

17-ият български евродепутат – Искра Михайлова, не е присъствала на заседанието.

“Гласувах “въздържал се”, по следните съображения. Решението на Конституционния съд (независимо, че не споделям мотивите му) изключва присъединяването на България към ИК. По тази причина вотът “за” или “против” е както безсмислен, така и погрешен”, написа Радан Кънев във Фейсбук след заседанието. Той обяснява още, че “многократно в кампанията за ЕП съм подчертавал, че ИК е въпрос на национално, а не общоевропейско решение. Оставам категорично на мнение, че България има огромни проблеми, свързани с битовото насилие и конкретно – насилието срещу жени. Необходими са ни силни и обхватни (не само в сферата на наказателното право) правни решения. Гласуваната днес резолюция не е такова решение, а само политически призив без реален ефект”.

С резолюцията си евродепутатите настояват насилието над жените да влезе в каталога на признатите от ЕС престъпления. Официалната статистика показва, че насилието над жени продължава да е сериозен проблем в ЕС. Всяка трета жена е била жертва на физическо и/или сексуално насилие, съобщава Европейският парламент.

Парламентът призовава Съвета на ЕС да приключи процеса на ратифициране на конвенцията, която е продукт на Съвета на Европа.

Евродепутатите осъдиха и атаките срещу Истанбулската конвенция в някои страни. Те твърдят, че критиките са основани на “умишлено неправилно тълкуване и невярно представяне на нейното съдържанието пред обществото”.