Само машинен вот в страната и пак проблеми при гласуване в чужбина

Парламентът заседава 13 часа заради промените в Изборния кодекс. [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Тринадесет часа и с много скандали парламентът гласува в четвъртък, 28 април, окончателно промени в изборните правила, които ще важат за очакваните предсрочни парламентарни избори през юли.

Вотът ще бъде организиран от нова Централна избирателна комисия, в която ще участват само 15 членове, предложени от шестте партии в 45-ия парламент и назначени по процедура на президента. ЦИК ще има 15 члена. Те ще се предлагат само от партиите в парламента, а не и от тези в Европейския парламент.

Така в комисията ще влязат представители на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, както и на новите партии “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън”. От комисията, в която сега членуват 20 представители, отпадат представителите на ВМРО (“Обединените патриоти”), с които ГЕРБ правеше мнозинство с помощта на излъчените от ДПС членове. В дебата се разбра, че никоя от формациите не може да има мнозинство в комисията.

Критики към сегашния състав на Централната избирателна комисия изказаха всички партии без ГЕРБ. Сред тях беше, че комисията позволявала агитация на премиера в оставка Бойко Борисов от джипа. Критиките на ГЕРБ бяха, че президентът ще е в конфликт на интереси, тъй като ще назначи комисия, която да организира и изборите за държавен глава, на които той ще се явява, както и че новите партии искат да махнат ВМРО от комисията.

Според приетите текстове процедурата, консултациите и указът ще са на президента, но кандидатите ще са предложени от партиите, както и досега. Това значи, че ако искат, партиите ще могат да предложат и сегашните си представители в комисията.

И в момента част от членовете на комисията се назначават от президента по предложение на партиите, а ръководството се избира от парламента пак по предложение на партиите.

В страната в големите секции с 300 и повече избиратели ще се гласува само с машини, а няма да има възможност за избор между гласуване с бюлетини и устройства, както досега. В малките секции, които са основно в селата, както и при непредвидени обстоятелства, ще се гласува с хартиени бюлетини. С хартиени бюлетини ще се гласува и при подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната, за които са подадени по-малко от 300 заявления или на предишни избори са гласували толкова избиратели.

Промените в Изборния кодекс бяха окончателно приети днес с гласовете на “Има такъв народ”, БСП, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън”. Те ще важат за очакваните предсрочни парламентарни избори.

Машини ще има и в големите секции зад граница. В чужбина няма да има гласуване по пощата, нито възможност за избор на депутати от конкретна листа, тъй като няма да има специален избирателен район, но ще има нови правила за образуване на секции, заради които трябва да отпадне ограничението за 35 секции в страни извън ЕС.

Поставените под карантина заради коронавирус ще могат да гласуват от мястото, на което са изолирани, както и да подават заявления за гласуване с подвижна урна и в деня на вота. Заявленията за гласуване по настоящ адрес вече ще се подават не в общините, а в ГРАО и то онлайн.

Видеонаблюдение на отчитането на резултатите ще има, но само от застъпници, тъй като при гласуванията някои от текстовете бяха отхвърлени и вероятно няма да се включват камерите в училищата.