САЩ благодариха на Турция за затварянето на Черноморските проливи за военни кораби

Съгласно Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., Анкара има правото да ограничи транзита през проливите Босфор и Дарданелите по време на война. [Уикипедия]

Турция призовава всички страни в украинската криза да спазват международния пакт за преминаване през турските проливи към Черно море, обяви министърът на отбраната Хулуси Акар във вторник (1 март), след като Анкара затвори достъпа.

Съюзникът в НАТО Турция граничи с Украйна и Русия в Черно море и има близки връзки и с двете. Съгласно Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., Анкара има правото да ограничи транзита през проливите Босфора и Дарданелите по време на война.

Това ще позволи ограничаване на руските военни кораби, които плават към Черно море. Пактът предоставя изключение за тези кораби, които се връщат в своите бази.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу беше цитиран от държавните медии, че Турция е поискала всички черноморски и нечерноморски държави да спрат преминаването през нейните проливи.

„Нарушаването на установените международни правила по какъвто и да е начин не е в полза на никого. Виждаме полза от спазването на пакта от Монтрьо“, каза Акар пред репортери след заседанието на кабинета в понеделник.

В разговор в понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен „изрази своята признателност“ към Чавушоглу за прилагането на споразумението, съобщи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Йорук Исик, геополитически анализатор и ръководител на консултантската компания Bosphorus Observer в Истанбул, каза пред Ройтерс, че Турция е затворила проливите за всички държави.

„Проливите са затворени за целия морски трафик, не само за руски кораби“, каза Исик, като добави, че Анкара обаче дава на Москва „въздушно пространство“.

Най-малко четири руски кораба чакат да преминат от Средиземно море.

По-късно във вторник турският министър на отбраната Хулуси Акар каза на руския си колега Сергей Шойгу за спешната нужда от прекратяване на огъня по хуманитарни причини, съобщи Министерството на отбраната.

Анкара все пак не иска да обиди Русия

Въпреки че нарича инвазията на Русия неприемливо нарушение на международното право, Турция внимателно формулира своята реторика да не обиди Москва, с която има тесни връзки в областта на енергетиката, отбраната и туризма. Тя призова за диалог и предложи да бъде домакин на мирни преговори.

Късно в понеделник президентът Реджеп Тайип Ердоган разговаря с белоруския лидер Александър Лукашенко за преговорите между Русия и Украйна по границата с Беларус.

„Решени сме да използваме правомощията, които конвенцията от Монтрьо предоставя на нашата страна, за да облекчи кризата“, каза Ердоган след заседанието на кабинета.

„Със сигурност няма да направим компромис с националните си интереси, но също така няма да пренебрегнем регионалните и глобалните баланси. Ето защо не можем да изоставим връзките си с Русия или Украйна“, обясни той.

По-късно Ердоган обсъди инвазията с австрийския президент Александър Ван дер Белен и нидерландският премиер Марк Рюте в отделни телефонни разговори, съобщи офисът му, като добави, че е казал на Рюте, че Турция продължава да работи за незабавно прекратяване на огъня.

Въпреки че поддържа тесни връзки с Русия, Турция продаде дронове на Украйна и подписа сделка за съвместно производство, което ядоса Москва. Освен това се противопоставя на руската политика в Сирия и Либия, както и на анексирането на Крим през 2014 г.

„Турция наистина прави всичко по силите си, но не желае да обиди Русия“, каза анализаторът Исик.