САЩ и ЕС осъждат Китай за злонамерена кибератака срещу “Майкрософт”

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че атаката срещу Microsoft Exchange, водещ имейл сървър за корпорации по целия свят, е част от „модел на безотговорно, разрушително и дестабилизиращо поведение в киберпространството, което представлява основна заплаха за нашата икономическа и национална сигурност . " [ DANIEL CONSTANTE / Shutterstock ]

Съединените щати обвиниха Пекин в понеделник (19 юли), че е извършил мащабна хакерска атака срещу имейл сървъри на “Майкрософт”. Вашингтон е повдигнал обвинения срещу четирима китайски граждани. Други съюзници, сред които и ЕС, се присъединиха към обвиненията в съвместно изявление,  което осъжда “злонамерената“ кибер активност на Китай.

Китай решително отрече обвиненията във вторник, като заяви, че Вашингтон е “световният шампион“ в кибератаките.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че атаката срещу Microsoft Exchange, водещ имейл сървър за корпорации по целия свят, е част от “модел на безотговорно, разрушително и дестабилизиращо поведение в киберпространството, което представлява основна заплаха за нашата икономическа и национална сигурност”.

Китайското министерство на държавната сигурност “насърчи екосистема от хакери с престъпни договори, които извършват както спонсорирани от държавата дейности, така и киберпрестъпления с цел собствена финансова печалба“, се казва в изявлението на Блинкен.

В едновременно съобщение Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че четирима китайски граждани са обвинени в хакване на компютри на десетки компании, университети и държавни органи в САЩ и в чужбина между 2011 и 2018 г.

Блинкен каза, че САЩ “ще вземат ответни мерки срещу китайските злонамерени кибер престъпници за тяхното безотговорно поведение в киберпространството“.

Президентът Джо Байдън заяви пред репортери, че САЩ все ще направят пълно разследване, преди да предприемат каквито и да било контрамерки, и направи паралели със сенчестата, но плодовита киберпрестъпност, приписана от западните власти на Русия.

“Китайското правителство, за разлика от руското, защитава тези, които го правят, и може би дори ги улеснява, за да могат да го направят“, каза Байдън пред репортери.

В стъпка, която администрацията на Байдън оцени като безпрецедентна, САЩ съгласуваха изявлението си в понеделник със свои съюзници – Европейския съюз, Великобритания, Австралия, Канада, Нова Зеландия, Япония и НАТО.

Китайското посолство в Нова Зеландия публикува бързо опровержение на твърденията, които определи като “напълно безпочвени и безотговорни“.

Опровержението беше подкрепено от посолството в Австралия. Пекин обвини Канбера, че “папагализира реториката на САЩ“.

“Известно е, че САЩ са предприели безскрупулни, масирани и безразборни подслушвания на много страни, включително техните съюзници“, се посочва в изявление на посолството.

“Това е световният шампион по злонамерени кибератаки.“, твърдят китайските дипломати.

Солидарност на НАТО

Байдън, подобно на своя предшественик Доналд Тръмп, засили натиска върху Китай, като оцени все по-напористите действия на нарастващата азиатска сила, както у дома, така  и в чужбина. Вашингтон определи Китай като основна дългосрочна заплаха за САЩ.

Съюзниците подкрепиха осъждането на действията на Китай, а британския външен министър Доминик Рааб определи кибератаката като “безразсъдна“.

НАТО изказа “солидарност“, но без пряко да налага вина, като същевременно отбеляза, че съюзниците САЩ, Великобритания и Канада смятат, че Китай носи отговорност за хакерската атака.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че за първи път НАТО – западният военен алианс, чиито членове включват и Унгария и Турция, които имат сравнително сърдечни отношения с Пекин, осъжда кибер активността на Китай.

Това идва седмици след като НАТО проведе среща на върха, на която присъства Байдън, където бяха обсъдени отношенията с Китай.

“Знаем, че ще бъдем по-силни, знаем, че ще бъдем по-ефективни, когато действаме колективно“, каза Прайс, като допълни, че САЩ не изключват по-нататъшни действия.

Байдън обеща стратегия, която да обедини съюзниците да се изправят срещу Пекин.

Милиарди са загубени

Франк Килуфо, директор на Института за кибер и критична инфраструктура на Университета в Обърн, похвали “широтата и дълбочината на международното сътрудничество“, като ясно посочи виновника – Китай.

“В допълнение към обвиненията, ние трябва да продължим, за да се уверим, че има ще последици, които да предизвикат промени в поведението на китайското правителство“, каза той.

Хакът срещу “Майкрософт”, който се възползвал от недостатъци в услугата Microsoft Exchange, засегна поне 30 000 американски организации, включително ръководството на някои щати, както и организации по целия свят.

“Отговорните държави не правят безразборно компрометиране на глобалната мрежова сигурност, нито съзнателно приютяват кибер престъпници – камо ли да спонсорират или да си сътрудничат с тях“, каза Блинкен в изявлението си.

“Тези хакери струват на правителствата и бизнеса милиарди долари за открадната интелектуална собственост, плащания за откуп и усилия за подобряване на киберсигурността.“, казва още държавният секретар.

Обвиненията в кибератаки от страна на САЩ напоследък се фокусират върху Русия, а не върху Китай.

Американските власти казват, че много от нападенията идват от Русия, въпреки че са не се знае до каква степен има участие на държавата. Русия отрича да има нещо общо с хакерски атаки.

Тази година в САЩ имаше множество атаки с рансъмуер, които нарушиха дейността на голям газопровод, месопреработвател и софтуерната фирма Kaseya. Нападенията  засегнаха 1500 бизнеса.

Миналата седмица Вашингтон предложи 10 милиона долара за информация за чуждестранни онлайн изнудвачи.