САЩ към България: Корупционната пандемия не се лекува с еднократна ваксина

Джесика Ким [https://bg.usembassy.gov/]

“Корупционната пандемия не може да се лекува с еднократна или двукратна ваксинация. Лидерите на България трябва да подкрепят принципа, че никой не е над закона, включително и те самите. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи.” Това каза постоянният юридически съветник към посолството на САЩ в София Джесика Ким по време на онлайн дискусия, организирана от Атлантическия клуб. Разговорът в сряда, 28 януари, бе воден от бившата посланичка в САЩ Елена Поптодорова.

Тя коментира доклада на Държавния департамент от миналата година, в който се казваше, че корупцията в България е ендемична. Ким смята, че в България възможността да разследва корупцията е отслабена заради олигархичните влияния и липсата на медийна свобода.

“За да достигне България пълния си потенциал, лидерите ѝ трябва да зачитат върховенството на закона”, посочи Ким. И подчерта, че правителствата системно са разчитали на това да разтълкуват даден доклад като добър и да кажат, че ситуацията се подобрява. Според нея лидерите в България много добре знаят какво е необходимо за истинска промяна, но правят малко, за да я постигнат. Според нея липсва политическа решителност за присъди за корупция.

Ким коментира и доклада на Европейската комисия за върховенството на закона. Липсата на отчетност и контрол върху главния прокурор е предизвикателство, с което България трябва да се справи. Но справянето само с него няма да реши проблемите на страната. Той трябва да бъде решен паралелно с останалите предизвикателства, изброени от ЕК – липсата на медийна независимост, обвързаностите между властите, съставът и структурата на Висшия съдебен съвет, обясни съветничката.

Тя допълни, че американският модел не е универсално решение и може да не е подходящ за България. Американските прокурори не са част от съдебната власт. В нея са само съдиите, които са независими арбитри.

Ким подчерта, че България е един от най-важните сътрудници на САЩ, “споделяме принципи и ценности за демокрация и върховенство на закона”. А върховенството на закона е много важно за икономическия успех и за привличането на чуждестранни инвестиции. “Корупцията е проблем на националната сигурност. Тя прави държавите по-уязвими към намеса на външни страни”, каза още тя.

Сред задачите си в България Ким посочи и предоставянето на помощ на съдебната власт за изграждане на капацитет за борба с корупцията, пране на пари, организираната престъпност. Тя спомена и за “менторство по конкретни дела по молба на нашите партньори, без да навлиза в конкретика.

Прокурорката отчете, че след щурма на Капитолия във Вашингтон са внесени над 100 обвинителни акта. ФБР до момента е получило над 200 000 дигитални сигнала от приятели, членове на семействата, колеги на участвалите сблъсъците. “Американският народ се обедини, за да се бори срещу беззаконието и да покаже, че няма да допусне такова насилие да остане безнаказано”, обясни Ким.