САЩ наложиха санкции на украинци, злепоставили Байдън на изборите

Министърът на финансите Стивън Мнучин пред надзорната комисия на Конгреса по време на изслушване във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 10 декември 2020 г. [Pool / EPA / EFE]

В понеделник Съединените щати наложиха санкции срещу няколко украинци, свързани с Русия, защото са се намесили в американските избори, като  са помагали на адвоката на Тръмп Руди Джулиани да дискредитира Джо Байдън.

“Руските кампании за дезинформация, насочени към американски граждани, са заплаха за нашата демокрация”, се казва в изявление на министъра на финансите Стивън Мнучин, съюзник на Тръмп, който миналата седмица осъди насилието в Капитолия, провокирано от поддръжници на Тръмп.

Икономически санкции са наложени на три украински медии за публикуване на фалшиви новини и на седем физически лица.

Министерството на финансите на САЩ обяви, че тези физически и юридически лица са част от свързана с Русия чуждестранна лобистка група, близка до украинския депутат Андрей Деркач. Той вече беше санкциониран през септември от САЩ, които го смятат за руски агент. В края на 2019 г. той се срещна с Джулиани, който искаше информация в подкрепа на твърдения за свързана с Украйна корупционна дейност на Джо Байдън и сина му Хънтър.

Решението на Вашингтон замразява активи в американски банки на посочените лица и забранява на американците да правят бизнес с тях.

“САЩ ще продължат агресивно да защитават целостта на нашата изборна система“, добави Мнучин.

Тръмп трябва да напусне поста си на 20 януари.

Водената от демократите Камара на представителите гласува за импийчмънт на Тръмп през декември 2019 г. по обвинения в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса, произтичащи от искането на президента Украйна да разследва Байдън и сина му Хънтър преди изборите. Доминираният от републиканците Сенат през февруари 2020 г. гласува  Тръмп да запази поста си.

Деркач е ключова фигура в популяризирането на необосновани твърдения, че Хънтър Байдън е използвал неправилно влиянието на баща си – вицепрезидент по това време, за да помогне на Буризма, украинска енергийна компания, в чийто борд е участвал. Той твърди, че Джо Байдън е оказал неправомерен натиск на Украйна да уволни топ прокурор, който разследвал фирмата.

Тези твърдения, предназначени да навредят на кандидатурата на Байдън, бяха разпространени от Тръмп, личния му адвокат Руди Джулиани и някои републикански депутати.

Деркач заяви, че е попаднал в черния списък “за наказание, че е разкрил  предполагаема корупция”.

Съюзниците на Тръмп бяха обезпокоени от санкциите срещу украинци, които бяха източници на Джулиани, когато се опитваше да събере информация за Хънтър Байдън, каза източник, близък до правните съветници на президента.

Някои от лицата, включени в черния списък, по-специално бившите украински държавни служители Андрий Телиженко и Константин Кулик, бяха представени в новинарските емисии като източници за Джулиани.

Сенаторът демократ Марк Уорнър, който трябваше да стане председател на комисията по разузнаване в Сената, каза: “Голяма част от фалшивата информация, разпространявана за новоизбрания президент Байдън по време и след кампанията, се дължи на субектите, санкционирани днес. Вече видяхме каква сила придобиха те в крайнодесните медии.”

В черния списък влизат и украинският парламентарист Александър Дубински, бившият държавен служител Александър Онищенко, Петро Журавел, член на медийния екип на Деркач, привърженикът на Деркач Дмитро Ковалчук и Антон Симоненко, който според Министерството на финансите на САЩ е помогнал на Деркач да скрие финансови активи.

Санкциите засягат и украинският уебсайт NABU Leaks, източникът на изтекли разговори между Байдън и бившия украински лидер Петро Порошенко.

Дубински направи изявление, в което казва: “За пореден път заявявам, че никога не съм се намесвал в избори на други страни, включително американските, и  нямам нищо общо с публикациите или други подобни действия, свързани с предполагаем разговор между Порошенко и Байдън.”

Симоненко отказа да коментира, Телиженко и Кулик не отговориха, а Журавел също не бе открит  за коментар.

“Не очаквахме толкова широк списък със санкции от текущата администрация“, каза украинската антикорупционна активистка Дария Каленюк. “За мен това е добър знак за системата за контрол и баланс, която все още работи в правителството на САЩ.“