САЩ нарекоха риториката на Костадин Костадинов „отвратителна“

Костадин Костадинов [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Американското посолство определи риториката на лидера на проруската националистическа партия „Възраждане“ Костадин Костадинов „отвратителната и изпълнена с омраза“.

„Често е по-добре да игнорираме отвратителната и изпълнена с омраза реторика и да се съсредоточим върху по-благородни усилия за сближаване на хората. Понякога обаче ние, като общество, трябва да изразим мнението си открито. Както е казал философът Жан Жак Русо: „Обидите са аргументи, използвани от онези, които грешат“.

Това гласи пост на посолството във Фейсбук. В него се благодари „на българските граждани и на прокуратурата, че защитиха основното човешко достойнство и посочиха това, което е погрешно“. Посолството не назовава поименно Костадинов, нито посочва партията му. Но споделя публикацията на държавното обвинение в социалната мрежа от петък, когато прокуратурата обяви, че има политици, които правят провокации в полза на чужди интереси и се закани, че ще изпълни задълженията си, ако установи престъпления.

Преди дни от парламентарната трибуна Костадинов „сгреши“ името на вицепрезидента на САЩ Камала Харис, като я нарече я Камила Харис, докато коментираше посещението на премиера Кирил Петков във Вашингтон. На забележката на председателя на парламента Никола Минчев Костадинов отговори: „Бъркам ги животинските имена понякога“.