САЩ осъдиха руската дезинформационна кампания срещу американските ваксини

Медицински работник стои пред болница в Ханой, Виетнам, 9 март 2021 г. Виетнам стартира кампанията си за ваксинация срещу COVID-19 на 8 март, след като получи първата партида ваксина AstraZeneca. [EPA-EFE / LUONG THAI LINH]

Ваксинацията срещу Covid-19 в Африка набира скорост. В понеделник (8 март) ЕС обяви, че работи за осигуряване на по-големи доставки на ваксини, за да подобри бавното им разпространение в блока. Междувременно САЩ осъдиха руската дезинформационна кампания.

Призивите за глобално ваксиниране бяха засилени от след като смъртните случаи вследствие на пандемията в Латинска Америка достигнаха 700 000, а само в Италия броят им надхвърли 100 000 души.

Междувременно бившата членка на ЕС, Великобритания, отвори отново училищата, след като строгите мерки и успешната програма за ваксинация намалиха броя на заразените на ден с 90% спрямо предходните два месеца.

Почти година след като Световната здравна организация определи Covid-19 като „пандемия“, в понеделник СЗО се оплака, че някои власти не са се вслушали в по-ранните ѝ предупреждения.

“Едно от нещата, които все още трябва да разберем, е защо някои държави действаха след предупрежденията ни, докато други реагираха по-бавно”, посочи генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус на пресконференция. Броят на загиналите в световен мащаб нарасна до най-малко 2,59 милиона.

Във Вашингтон САЩ атакуваха, според думите им, продължаващата руска дезинформационна кампания срещу произведените в САЩ ваксини срещу Covid-19.

Центърът за глобална ангажираност – американска правителствена агенция, която наблюдава чуждестранната пропаганда – обяви, че руското разузнаване стои зад четири онлайн платформи с подобна дейност.

“Ясно е, че Русия отново прибягва до старите си номера и по този начин потенциално излага гражданите на риск, като разпространява дезинформация за ваксини, които спасяват човешки животи ежедневно”, каза говорител на Държавния департамент.

Признаците за икономическо  възстановяване в САЩ, където ваксинираните хора вече могат да ходят навсякъде без маска, сочат, че по-развитите страни ще се възстановят от пандемията към средата на годината.

Туризмът все още е тежко засегнат

За първи път от ноември насам в Съединените щати бях регистрирани по-малко от 1000 смъртни случая за денонощие.

Но ситуацията в други страни, включително в Сирия, където президентът Башар Асад и съпругата му Асма са дали положителна проба за Covid-19, продължава да е тежка.

Израел – който отвори ресторантите и баровете, след като напълно ваксинира 44% от населението си – започна да ваксинира и палестинци, имащи разрешително за работа в държавата.

Според AFP, към понеделник по света са използвани почти 305 милиона ваксини, като САЩ са първенци с 90 милиона дози.

Туристическите пътувания остават тежко засегнати. Световната туристическа организация на ООН посочва, че почти всяка трета дестинация остава напълно затворена за международни туристи.

Страните, разчитащи на туризма предприемат мерки за облекчаване на ограниченията преди очакваното завръщане на ваксинираните туристи.

От април Тайланд ще намали наполовина карантината си до една седмица за ваксинираните туристи.

Ваксинираните израелци няма да бъдат поставяни под карантината в Гърция и Кипър. Островната държава ще приема и ваксинирани британски туристи.

Повишаването на обществения натиск за връщане към нормалното ежедневие преди пандемията се усеща от европейските лидери.

Председателят на ЕС Урсула фон дер Лайен коментира пред германски вестник, че доставките на ваксини за Европейския съюз трябва да се удвоят между април и юни, в сравнение с първите три месеца на 2021 г., и да достигнат 300 милиона дози.

Въпреки че това е със 100 милиона дози по-малко от предвиденото на срещата на върха на ЕС през февруари, целта да се ваксинира 70% от възрастното население на блока до средата на септември се запазва.

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте съобщи в понеделник, че вечерният час в страната ще бъде удължен до 31 март, с изключение на деня на парламентарните избори следващата седмица.

По света

Тунис обяви, че първите ваксини срещу коронавирус са пристигнали. Северноафриканската държава ще използва руската ваксина “Спутник V”.

ООН съобщи, че ваксинацията срещу Covid-19 в Африка набира сила след като няколко страни получиха нови пратки.

Доставките са извършени чрез ръководената от ООН Covax – глобална инициатива за споделяне на ваксини.

“Още ваксини по линия на Covax са вили доставени в девет африкански държави: Мозамбик, Того, Етиопия, Малави, Либерия, Джибути, Сао Томе и Принсипи, Уганда и Мали”, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

В понеделник Мозамбик и Того получиха общо 500 000 ваксини, посочи той и добави: “Първата фаза на ваксинацията започва със здравните работници и други рискови групи”.

В неделя Covax достави 2,2 милиона ваксини на Етиопия.

Либерия, Малави, Мали и Сао Томе и Принсипи получиха пратки с ваксини в петък.