САЩ подкрепиха приоритетите на новото българско правителство

Премиерът Кирил Петтков [Цветелина Белутова/"Дневник"]

Съединените щати подкрепиха приоритетите на правителството на премиера Кирил Петков по отношение на справянето с ковид кризата, върховенството на закона и реформите в борбата с корупцията, както и за по-голямата енергийна диверсификация и независимост. От пресслужбата на кабинета съобщиха, че Петков е провел телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Американският държавен секретар е поздравил Петков за избирането му за министър-председател и за успешното формиране на ново българско правителство.

Блинкен е изразил благодарността на Съединените щати към България като надежден съюзник и партньор. Той е потвърдил и желанието на САЩ да разшири партньорството си с нашата страна в нови области като стимулирането на безвъглеродни енергоизточници, модернизацията на отбраната, сигурността на 5G мрежите, и по други, регионални въпроси.

Междувременно Петков пристига в Брюксел в петък на първото си работно посещение. Там той ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Премиерът ще представи основните приоритети в работата на новото българско правителство.

Сред акцентите в разговорите с европейските лидери ще бъде ситуацията в енергийния сектор и нарастващите цени на енергоресурсите, планът за възстановяване, ускоряването на ваксинацията срещу ковид, борбата с корупцията и процесът на разширяване на ЕС с държавите от Западните Балкани.

Министър-председателят ще бъде придружен от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и от министъра на външните работи Теодора Генчовска.

Очаква се премиерът да обсъди в НАТО предизвикателствата пред сигурността в Черноморския регион и Югоизточна Европа.