САЩ се подготвят за още атаки на ИДИЛ

Първо изображение на бомбената атака на летището в Кабул на 26 август 2021 г. [@journonaveed Twitter]

Силите на Съединените щати, които помагат за евакуацията на афганистанците, които отчаяно се опитват да избягат от управлението на талибаните, се подготвят за нови атаки. В четвъртък, 26 август, атентатор-самоубиец от „Ислямска държава“ се взриви и уби множество цивилни и 13 американски войници пред входа на летището в Кабул.

Медиците обявиха, че 60 цивилни са били убити при атентатите в четвъртък. Най-малко два взрива и изстрели разтърсиха района, разказаха свидетели. Видео, заснето от афганистански журналисти, показва десетки тела, разпръснати около канал в края на летището.

Атаката беше до голяма степен очаквана.

Ислямска държава (ИДИЛ), враг на талибаните, както и на Запада, обяви, че един от атентаторите-самоубийци се е насочил към „преводачи и сътрудници с американската армия“. Американските представители също обвиниха групата и обещаха възмездие.

Генерал Франк Маккензи, ръководител на Централното командване на САЩ, заяви, че американските командири са нащрек за нови атаки от страна на „Ислямска държава“, включително с ракети или бомби в превозни средства, насочени към летището.

„Правим всичко възможно, за да бъдем подготвени“, каза той и добави, че известна информация се споделя с талибаните и че той вярва, че „някои атаки са били осуетени от тях“.

Американските сили се борят да завършат изтеглянето си от Афганистан до крайния срок от 31 август, определен от президента Джо Байдън, който казва, че Съединените щати отдавна са постигнали първоначалната си цел за нахлуването в страната през 2001 г. Тя е била да прогонят бойците на Ал Кайда и да предотвратят повторението от атаките срещу САЩ на 11 септември.

Байдън каза, че е наредил на Пентагона да планира как да нанесе удар по ИДИЛ, филиал на Ислямска държава, който пое отговорността.

„Няма да простим. Няма да забравим. Ще ви преследваме и ще ви накараме да си платите “, каза Байдън в изявление  от Белия дом.

Видео, направено след атентата, показва трупове в канал за отпадни води до оградата на летището, някои от които са извадени, докато плачещи афганистанци продължаваха да търсят близки.

„Видях тела и части от тела да летят във въздуха като торнадо от пластмасови торбички“, казва един от афганистанските свидетели. „Водата, която тече в канализационния канал, се беше превърнала в кръв.“

Зубайр, 24-годишен строителен инженер, каза, че е бил близо до атентатор-самоубиец, който е взривил експлозиви.

„Мъже, жени и деца крещяха. Видях много ранени хора, които ги товарят в коли и ги откарват към болниците “, каза той.

Хаотична евакуация“

Говорителят на Централното командване на САЩ заяви, че 18 войници, ранени при нападението, са „в процес на евакуация от Афганистан със специално оборудвани С-17 с хирургически отделения“.

Представител на талибаните заяви, че при нападението са убити най-малко 28 членове на групировката.

„Ние загубихме повече хора от американците при взрива на летището“, каза той, като добави, че талибаните „не носят отговорност за хаотичния план за евакуация, подготвен от чужди държави“.

Дипломат от НАТО в Кабул заяви, че всички чуждестранни сили имат за цел да евакуират своите граждани и служители на посолството до 30 август.

Талибаните ще засилят сигурността около летището, каза дипломатът, който предпочете да остане анонимен.

„Сигурността е тяхна отговорност“, каза дипломатът и добави, че талибаните трябва да разследват мрежата на „Ислямска държава“.

Западните страни се опасяват, че талибаните, които някога са приютявали Ал Кайда на Осама бин Ладен, ще позволят на Афганистан отново да се превърне в убежище за радикални бойци. Талибаните казват, че няма да позволят на страната да бъде използвана от терористи.

ИДИЛ първоначално бе ограничена до няколко области на границата с Пакистан, но е установила втори фронт в северната част на страната. Центърът за борба с тероризма в Уест Пойнт казва, че терористичната мрежа включва пакистанци от други групировки и узбекски екстремисти в допълнение към афганистанците.

Евакуацията продължава

Съединените щати ще продължат с евакуацията, въпреки заплахата от други атаки, каза Макензи, отбелязвайки, че все още има около 1000 американски граждани в Афганистан.

Темпът на евакуационните полети се ускори в петък и на притежателите на американски паспорти беше разрешено да влязат в комплекса на летището, заяви западен служител по сигурността, разположен на летището.

През последните 12 дни западните страни са евакуирали близо 100 000 души. Но те признават, че хиляди ще бъдат изоставени, когато последните американски войски напуснат в края на месеца.

Няколко западни държави заявиха, че масовият въздушен транспорт на цивилни е към своя край и обявиха, че последните им останали войници са напуснали страната.

Убитите в  четвъртък американци са почни рекорден брой убити в Афганистан при  един единствен инцидент. Най-малко 30 души персонал загинаха при свалянето на хеликоптер през 2011 г.

Убитите американци бяха първите в размирната страна от 18 месеца, факт, който вероятно ще бъде цитиран от критици, които обвиняват Байдън, че безразсъдно е изоставил стабилно и трудно спечелено статукво, като е наредил рязко изтегляне.