САЩ се чудят къде са руските военновъздушни сили

Руски Сухой Су-34, многоцелеви изтребители Су-30СМ и изтребители за противовъздушна отбрана СУ-35С прелитат над Червения площад в Деня на победата в Москва, Русия, 9 май 2021 г. Русия провежда своя парад за Деня на победата всяка година на 9 май, за да отбележи капитулацията на нацистка Германия през 1945 г. [EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV]

Преди нахлуването на Русия в Украйна, американското разузнаване предсказашe ожесточена атака от Москва, която бързо ще мобилизира огромната руска въздушна сила, за да доминира в небето на Украйна.

Но първите шест дни объркаха военните анализатори, които вместо това видяха, че Москва действа много по-деликатно с въздушните си сили и се чудят какво точно се случва и какво подхранва нежеланието на Русия да включи по-активно в бойните действия своите ВВС.

„Руснаците изглежда не са готови да поемат големи рискове със собствените си самолети и пилоти“, коментира висш служител на отбраната на САЩ, пожелал анонимност.

Русия има огромно превъзходство по въздух, като численост на бойната авиация и огнева мощ, но въпреки това Украйна все още има активни ВВС, а нейната противовъздушна отбрана се смята за жизнеспособна. Това са факти, които объркват военните експерти.

След началото на войната на 24 февруари анализаторите очакваха руската армия да се опита незабавно да унищожи противовъздушната отбрана на Украйна.

Това би било „логичната и широко очаквана следваща стъпка, както се вижда в почти всеки военен конфликт от 1938 г. насам“, пише мозъчният тръст RUSI в Лондон в статия, озаглавена „Мистериозният случай на изчезналите руски военновъздушни сили“.

Вместо това самолетите на украинските военновъздушни сили все още извършват отбранителни полети и доставят боеприпаси на пехотата. Украинската артилерия разполага с ракети земя-въздух, които са в състояние да заплашват руските самолети и създават риск за руските пилоти, които се опитват да подкрепят сухопътните сили.

„Има много неща, които са объркващи“, коемнтира Роб Лий, руски военен специалист от Изследователския институт за външна политика.

Той смяташе, че началото на войната ще бъде „максимално използване на сила“.

„Защото всеки ден има цена и рискът се увеличава. Затова е наистина трудно да се обясни каква е реалната причина“, добави той.

Объркването за това как Русия използва своите военновъздушни сили дойде, когато администрацията на президента Джо Байдън отхвърли призивите на Киев за създаване на зона, забранена за полети, която може да въвлече САЩ във военен конфликт с Русия, чиито планове за нейните военновъздушни сили са неясни.

Военните експерти виждат доказателства за липсата на координация на руските военновъздушни сили със сухопътните войски. Множество руски колони на пехотата са изпратени извън обсега на прикритието на руската противовъздушна отбрана. Това прави руските войници уязвими за атака от украински сили, включително от турски дронове с американски и британски противотанкови ракети.

Дейвид Дептула, пенсиониран генерал  от военновъздушните сили на САЩ, който някога е командвал зоната, забранена за полети над Северен Ирак, каза, че е изненадан, че Русия не е работила по-усилено, за да установи господство във въздуха от самото начало.

„Руснаците откриват, че координирането на операции с множество вида войски не е лесно“, каза Дептула пред Ройтерс. „И че не са толкова добри, колкото предполагаха, че са.“, допълни той.

Докато руснаците се представят по-слабо, украинската армия надхвърля очакванията досега.

Опитът на Украйна от последните осем години в битките с подкрепяните от Русия сепаратистки сили на изток беше доминиран от статична окопна война в стил Първата световна война.

За разлика от тях руските сили придобиха боен опит в Сирия, където се намесиха на страната на президента Башар Асад и демонстрираха известна способност да синхронизират наземните маневри с въздушни и дронове.

Способността на Украйна да поддържа функциониращи своите ВВС е видима демонстрация на устойчивостта на страната пред атаката. Това подсилва морала на армията и цивилните, казват експерти.

Войната доведе до митологизиране на украинските ВВС, включително създаването на историята за пилота на украински изтребител, за който се твърди, че е свалил сам шест руски самолета. Той вече е известен като “Призракът на Киев“.

Проверка на фактите на Ройтерс разкри, че клип от видеоиграта Digital Combat Simulator е използван, за да покаже как украински изтребител сваля руски самолет. Това се използва онлайн за да затвърди мита за “Призрака“.

Байдън предизвика овации в подкрепа на украинците в речта си за състоянието на съюза във вторник, като похвали тяхната решителност и се подигра на Путин, че смята, че може просто да „превземе Украйна“ без съпротива.

„Вместо това той срещна стена от сила, която никога не е предполагал. Той се срещна с украинския народ“, каза Байдън.

Съединените щати смятат, че Русия използва малко над 75 самолета при инвазията си в Украйна, каза висшият американски служител.

Преди нахлуването служителите изчислиха, че Русия потенциално е подготвила стотици от хилядите самолети на своите военновъздушни сили за мисията в Украйна. Въпреки това висшият служител на САЩ отказа да прецени колко руски бойни самолети, включително ударни хеликоптери, може да са все още на разположение извън Украйна.

И двете страни обаче понасят загуби.

„Имаме индикации, че те са загубили някои самолети, но също и украинците“, посочи служителят.

„Въздушното пространство е активно оспорвано всеки ден.“, добави той.