СБЖ порица отношението на Гешев и Борисов към журналистите

[https://pixabay.com]

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) осъди отношението на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев към гилдията. В последните дни Борисов сравни репортерите с “мисирки”, а обвинител N 1 се държа пренебрежително към журналистите, отразяващи срещите му в Европейския парламент.

“Възмутителни, скандални и обидни не само за журналистите, но и за цялото ни демократично общество са унизителните определения, които си позволи да употреби премиерът Бойко Борисов в изявления пред медиите при техни въпроси по важен обществено-политически проблем”, казва председателят на Управителния съвет на СБЖ Снежана Тодорова пред сайта на организацията.

Та нарича това поведение “цинично” и напомня, че то не е изключение, а “модел за подражание по всички нива на управленската стълбица”, “брутална, трайна тенденция вече от години”.

СБЖ осъжда и обидните квалификации на Борисов към главния секретар на президентството, когото премиерът нарече “келеш” заради негови медийни изявления.

Поведението на главния прокурор също е обект на критика от гилдийната организация. “Гешев демонстративно иронизира журналисти, които при негово посещение в Европейския парламент в Брюксел му задават въпроси относно поредица от гръмки разследвания, подети от него. А евродепутатът Александър Йорданов се намесва, за да нарече същите колеги “дребни провокатори” заради въпросите им”, казва Тодорова.

Тя напомня и безадресното становище на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, с което се осъждат публикациите, които са критични за държавното обвинение.

“Тази поредна серия от демонстративни изяви е откровена канонада не само срещу свободата на словото и правата на журналистите, но и срещу самите устои на демокрацията, за което СБЖ нееднократно е алармирал и което винаги възмутено е осъждал”, твърди председателят на съюза.

Това е начинът

Тя нарича времената, в които живеем, “вододелни дни”, казва, че няма да дойде “спасител от непоносимото блато, в което сме натикани” и “само от нас зависи да защитим достойнството си и самата демокрация”.

Тодорова призовава за “единен, солидарен отпор – не само като журналистическа гилдия, но и като гражданско общество”. Тя разказва случка от Лондон – как пре опит на правителството да допусне едни медии до важен брифинг и да откаже достъп на други, журналистите от “облагодетелстваните” медии също протестно са напуснали проявата.

“Това е начинът да се възпитават политиците. Нека когато следващия път някой отново се опита да ни обижда, да му изключим микрофоните и да му обърнем гръб. Нека разберат най-после, че дължат респект, уважение и отчетност не просто пред нашата професия, а пред цялото общество, което е истинската власт”, призовава Тодорова.