Сделка или не? За Лондон липсата на търговско споразумение не е проблем

Архивна снимк на Борис Джонсън, който се възстановява от прекарания коронавирус в резиденцията Чекърс. [EPA-EFE/ANDY RAIN]

В четвъртък (16 април) правителството на Борис Джонсън заплаши, че бъдещите търговски отношения с ЕС няма да почиват на споразумение, ако сделката не бъде постигната до края на годината. Правителството намекна, че търговията с ЕС при условията на Световната търговска организация би могло да даде на Великобритания повече гъвкавост в кризата вследствие на пандемията.

“Няма да искаме да удължим преходния период. Ако ЕС попита, ще кажем “не”, заяви говорител на правителството на Великобритания пред репортери днес.

Той добави, че “удължаването на преходния период само ще удължи преговорите, както и несигурността за бизнеса и ще забави момента, в който Обединеното кралство ще поеме контрола на границите си. Това ще ни обвърже със законодателството на ЕС в момент, в който се нуждаем от законодателна и икономическа гъвкавост, за да изготвим отговора си на пандемията”.

На видеоконференция между преговарящите екипи на ЕС и Великобритания в сряда (15 април) главният преговарящ от страна на Обединеното кралство Дейвид Фрост потвърди решителността на правителството да сключи нова търговска сделка с ЕС преди края на 2020 г.

Здравната криза засенчи темата за преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания и сериозно стесни времето за преговори.

Дейвид Фрост и главния преговарящ на ЕС Мишел Барние проведоха само един кръг преговори лице в лице преди пандемията да се разпространи от двете страни на Ламанша.

Следващите телеконференции са насрочени за 20 април, 11 май и 1 юни преди планираната среща на високо равнище през юни, когато двете страни ще направят равносметка за постигнатия напредък.

Срещата в средата на юни бе определена от екипа на Обединеното кралство като времето, в което ще преценят дали споразумението може да бъде достигнато преди края на 2020 г. В противен случай Великобритания ще напусне ЕС “без сделка”.

Липсата на време, както и тежките икономически щети, които пандемията се очаква да нанесе на икономиките в цяла Европа и света, накара управляващия директор на Международния валутен фонд да се намеси.

В сряда Кристалина Георгиева призова Великобритания и ЕС да не “добавят още несигурност” към здравната криза, поддържайки заплахата за липса на търговска сделка тази година и ненасрочвайки удължаване на преговорите.

По-рано тази седмица МВФ прогнозира, че през 2020 г. икономиката на Обединеното кралство ще се свие с 6,5%.

“Достатъчно трудно е и така, да не утежняваме ситуацията още повече”, заяви Георгиева.

Закон за Брекзит, приет от британските депутати през януари, изключва всяко по-нататъшно удължаване на преходния период след декември 2020 г.

Неотстъпчивостта на екипа на Джонсън предизвика спекулации, че ЕС може да поиска удължаване на преговорите, позовавайки се на забавянето в резултат на пандемията.