Северна Ирландия – 100 години разделение

Националистически настроени младежи в сблъсъци с полицията на Спрингфийлд Роуд в западен Белфаст, в Северна Ирландия, Великобритания, 8 април 2021 г. [EPA-EFE / Mark Marlow]

Северна Ирландия отбелязва своята 100-годишнина в понеделник (3 май), но неуспешните опити за отпразнуването ѝ подчертават разлома в сърцето на британската провинция.

Откакто Ирландия е освободена от британското управление през 1921 г., съществуването на Северна Ирландия е противоречиво.

Провинцията има неспокойно минало, крехко настояще и несигурно бъдеще заради задълбочаващото се напрежение между пробританските юнионисти и републиканците, които подкрепят обединението с Ирландия.

Търканията помежду им се засилват благодарение на Брекзит.

“Стогодишнината на Северна Ирландия по своята същност е разделяща и не може да бъде нищо друго освен разделяща”, казва Джонатан Евършед, изследовател от Университетски колеж Корк.

“Просто няма как да се чества Северна Ирландия по начин, който да е помирителен или приобщаващ”, коментира той пред Франс прес.

100 години борба

Северна Ирландия е създадена на 3 май 1921 г., когато остров Ирландия е разделен на две след ирландската война за независимост.

Северна Ирландия има мощно протестантско пробританско мнозинство, но и силно присъствие на проирландски католици, търсещи споделена съдба с нова свободна ирландска държава, която в крайна сметка се превърна в република.

До ден днешен републиканците често наричат ​​Северна Ирландия “северната част на Ирландия” и определят създаването на провинцията като преграда. Те дълбоко вярват, че границата между Северна Ирландия и Република Ирландия е незаконна.

Северноирландските републиканци – известни също като националисти, често издигат ирландското трицветно знаме в домовете си, сигнал, с който се идентифицират като граждани на Ирландия, окупирани от чужда сила.

От друга страна, юнионистите кичат своите анклави със знамето на Обединеното кралство, графити на британското кралско семейство и въоръжените сили на Обединеното кралство, което символизира връзката с останалата част на Великобритания.

Това е дълбокият разрив в сърцето на Северна Ирландия – война за това дали провинцията изобщо съществува законно. Това бе причина за 30-годишен конфликт, отнел живота на над 3 500 души преди мирното споразумение от 1998 г. Въпреки че насилието оттогава отслабна значително, разделението си остава.

В този контекст печалбата на всяка страна е загуба на другата и това поддържа горчив цикъл на политическа вражда и обвинения.

Противоречия

Британското бюро за Северна Ирландия обещава честванията на стогодишнината “да подчертаят силата и красотата на различните перспективи и идентичности” в провинцията и останалата част на Великобритания.

Събитията обаче задължително се основават на предпоставката, че Северна Ирландия е част от Обединеното кралство, като държавен глава е кралица Елизабет II.

Едно планирано събитие е “роза на стогодишнината” да бъде “представена на Нейно Величество Кралицата за собствената ѝ градина” – което едва ли ще зарадва пламенните републиканци.

Програмата включва събития с маслинови клони, предназначени да се подкрепят от националистическата общност, включително междуконфесионална църковна служба и основаването на приобщаващ “споделен фонд за история”.

Двете основни републикански партии в Северна Ирландия – “Шин фейн” и Социалдемократическата и лейбъристка партия обаче бойкотираха форума, който подготвяше събитията.

“Няма да има тържество, честващо разделението, което е провалило живота на хората на този остров“, каза миналата година лидерът на “Шин фейн” в Северна Ирландия Мишел О’Нийл.

Обратно, някои юнионисти, които на пръв поглед не са доволни от неутралната риторика на правителството на Обединеното кралство, създадоха комитет за честване с “пътна карта към следващите 100 години Северна Ирландия”.

“Юнионистите и националистите имат различно разбиране за миналото – те възпоменават различни неща и го правят по различен начин, защото имат противоречиви виждания за политическото бъдеще”, казва Евършед.

Бъдеще на карта

Стогодишнината идва и във време, когато бъдещето на Северна Ирландия е все по-несигурно и все по-горещо оспорвано.

Юнионистите загубиха историческата си власт върху регионалната и националната парламентарна власт, а Брекзит коренно промени международния статут на Северна Ирландия.

Когато преходният период след Брекзит приключи през януари, влезе в сила нов протокол за провинцията, с проверки в пристанищата, които целят поддържането на провинцията като част от митническия съюз на ЕС и единния пазар на стоки.

Размирици избухнаха в началото на април, тъй като мнозина сред юнионистите и по-твърдите лоялисти смятат, че протоколът застрашава идентичността им.

Първият министър на Северна Ирландия Арлин Фостър обяви оставката си миналата седмица.

“Стогодишнината на Северна Ирландия според мен е доста нещастна”, посочва Евършед.

“Юнионистите в тази държава вече не се чувстват сигурни. Републиканците от своя страна са изправени пред факта, че граница, на която се противопоставят в продължение на 100 години, все още съществува”, добавя той.