Северна Корея се опита да хакне Pfizer за информация за ваксината

Върховният лидер на Северна Корея Ким Чен-ун председателства заседание на Корейската работническа партия в Пхенян, Северна Корея, 9 февруари 2021 г.  [Handout photo/EPA/EFE]

Севернокорейските хакери се опитаха да проникнат в компютърните системи на фармацевтичния гигант Pfizer, за да откраднат информация за ваксината срещу коронавирус, съобщи във вторник разузнаването на Южна Корея.

Бедният, ядрено въоръжен Север е в самоналожена изолация и е затворил границите си през януари миналата година, за да се опита да се предпази от вируса, който се появи за първи път в съседен Китай и продължи да се разпространява с бързи темпове в  света, убивайки повече от два милиона души.

Лидерът Ким Чен Ун многократно заяви, че в страната няма нито един случай на коронавирус, въпреки че външни експерти се съмняват в тези твърдения.

Пълното затваряне оказа още по-силен натиск върху разклатената икономика заради международните санкции, наложени заради забранените му оръжейни системи. Тези фактори накараха Пхенян да намери спешен начин да се справи с болестта.

Националната разузнавателна служба на Сеул “ни информира, че Северна Корея се е опитала да получи технология, включваща ваксината и лечението на коронавирус, чрез опит да проникне в Pfizer“, заяви депутатът Ха Тае-кинг пред репортери след парламентарно изслушване при затворени врати.

Известно е, че Северна Корея управлява армия от хиляди добре обучени хакери, които са атакували фирми, институции и научни работници от Южна Корея и целия свят.

Ваксината на Pfizer, разработена съвместно с германската BioNTech беше  одобрена от властите в цял свят в края на миналата година.

Тя се основава на технология, която използва синтетичната версия на молекула, основана на информационна (матрична) РНК. Тя е от съществено значение в биологията, тъй като предава указанията от ДНК към механизмите на клетките, синтезиращи белтъци. Във ваксина на основата на иРНК тези указания правят безвредни фрагменти от вируса, които човешкото тяло използва за изграждане на имунен отговор за предпазване или борба със заболяването.

Pfizer обяви, че очаква да достави до 2 милиарда дози през 2021 година.

Южнокорейският офис на компанията не отговори веднага на искане за коментар от Франс прес.

Компанията BioNTech също обяви  през декември, че е имало незаконен опит за достъп до разработката на ваксината по време на кибератака на сървър на Европейската агенция по лекарствата.

Коментарите дойдоха, след като базирания в Амстердам регулатор обяви, че е станала жертва на хакерска атака, без да уточнява кога се е случило или дали е насочена към разработките срещу Covid-19.

Твърденията идват само седмица след като в поверителен доклад на ООН, се казва, че Северна Корея е откраднала криптовалути на стойност над 300 милиона долара чрез кибератаки през последните месеци в подкрепа на своите оръжейни програми.

Финансовите институции и борсите са били хакнати, за да генерират приходи за ядреното и ракетното развитие на Пхенян, се казва в документа и се допълва, че по-голямата част от приходите идват от две кражби в края на миналата година.

Способностите за кибервойна на Пхенян бяха разкрити за първи път в световен мащаб през 2014 г., когато хакна Sony Pictures Entertainment като отмъщение за “Интервюто“, сатиричен филм, който се подиграва на лидера Ким.

Атаката доведе до публикуването на няколко неиздавани филма, както и огромна палитра от поверителни документи.

Северът също е обвинен в кражба на 81 милиона долара от централната банка на Бангладеш, както и присвояване на 60 милиона долара от тайванската Международна банка от Далечния Изток.

Хакерите от Пхенян бяха обвинени и за глобалната кибератака WannaCry през 2017 г., която зарази около 300 000 компютъра в 150 държави, криптира потребителски файлове и поиска стотици долари от собствениците си, за да си върнат профилите.

Пхенян отрече обвиненията, заявявайки, че “няма нищо общо с кибератаките”.

Ядрените преговори между Северна Корея и Вашингтон са в застой, тъй като срещата на върха между Ким и тогавашния президент Доналд Тръмп през февруари 2019 г. беше отменена.

Северна Корея показа няколко нови ракети на военни паради през октомври и миналия месец, когато Ким обеща да укрепи ядрения си арсенал.