Северна Македония се присъедини към системата за въздушна отбрана на НАТО

[EPA-EFE / ABIR SULTAN]

Северна Македония официално се присъедини към системата за въздушна отбрана на НАТО след церемония в Скопие на 9 декември.

Присъединяването на Северна Македония към системата беше ознаменувано с церемония, включваща прихващането на македонски Learjet от F-16 на гръцките военновъздушни сили. Летците ескортираха македонския изстребител до летището в Скопие и осигуриха безопасно кацане.

„Въздушната полиция на НАТО е жизненоважна част от колективната отбрана, която служи като гръбнак на Алианса“, посочи генерал Де Ла Крус, командир на Центъра за комбинирани въздушни операции на НАТО в Испания.

„Самолетите, които виждате тук днес, са част от тези, които 24/7 поддържат сигурността на нашето въздушно пространство в целия Алианс. Надявам се, че Северна Македония усеща подкрепата на всички държави-съюзници, след като официално е интегрирана в тази колективна мисия“, добави той.

Северна Македония официално се присъедини към НАТО на 27 март 2020 г. Инструментът за присъединяване, известен още като Северноатлантическия договор, беше официално депозиран в Държавния департамент на САЩ. Тя се присъедини към партньорството за мир на НАТО през 1955 г., към Плана за действие за членство през 2018 г. и след Споразумението от Преспа започна преговори за присъединяване по-късно същата година.