СЗО: Богатите страни изкупиха всички ваксини

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус информира медиите за отговора срещу COVID-19 по време на пресконференция в Женева, Швейцария, 12 февруари 2020 г. [Salvatore Di Nolfi / EPA / EFE]

Световната здравна организация обвини богатите страни, че  не само не помагат, но и възпрепятстват по-бедните държави да получат ваксини срещу коронавирус.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че директните сделки на някои богати държави с производителите са означавали, че предварително договорените разпределения на ваксини за по-бедните страни чрез програмата Covax са намалени.

Той подчерта, че са налични пари за набавяне на дози за някои от най-бедните страни, след финансов принос на САЩ, Европейския съюз и Германия, но е безполезно, защото с тези пари няма какво да се купи.

Гебрейесус призова богатите държави да проверят дали собствените им сделки с фармацевтични компании подкопават Covax, на който разчитат по-бедните страни, които очакват първите си дози.

“Дори да разполагаме с пари, не можем да ги използваме за закупуване на ваксини, така че наличието на парите не означава нищо“, каза той на виртуална пресконференция с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

“Уважавайте сделките“

Кампанията ONE, чийто съосновател е звездата Боно от U2, заяви миналата седмица, че членовете на Групата на седемте най-индустриализирани държави заедно с останалата част от ЕС и Австралия са закупили колективно близо 1,25 милиарда повече дози, отколкото са били необходими за ваксиниране на тяхното население.

“Някои богати държави  преговарят с производителите, за да осигурят повече ваксини, което влияе върху сделките с Covax – и дори сумата, която беше отпусната за програмата, беше намалена поради това“, обясни генералният директор на СЗО.

“Можем да получим ваксини за страните, които са членове на Covax, само ако богатите държави спазват споразуменията, сключени от Covax.“, допълни той.

Първата вълна ваксини по програмата Covax трябва да бъде изпратена между края на февруари и края на юни.

Около 145 страни ще получат 337,2 милиона дози – достатъчно, за да ваксинират малко над три процента от общото им население.

От програмата съобщиха, че се надяват цифрата да се увеличи до 27% в страните с по-ниски доходи до края на декември.

“Увеличете производството“

Най-големият производител на ваксини в света, Индийският серумен институт, призова в понеделник страните да бъдат “търпеливи” за доставките на ваксини срещу коронавирус, като заяви, че е инструктиран да даде приоритет на родния си пазар.

Германският президент каза, че макар страните да са били съсредоточени върху защитата на собствените си граждани от коронавирус,  по-богатите нации ще помогнат на по-бедните.

“Правителствата са преди всичко ангажирани със собствените си граждани и това е разбираемо“, каза той.

Въпреки това, “ако откажем да предоставим необходимата солидарност, не трябва да се изненадваме, ако други държави решат да запълнят този вакуум и да използват това за свои цели“.

Европейската комисия работи с фармацевтичните гиганти за увеличаване на производството на ваксини до между два и три милиарда дози годишно, повече от достатъчно за населението на ЕС от 450 милиона.

По време на посещение в завода на Pfizer-BioNTech в Белгия, еврокомисарят Тиери Бретон заяви, че целта е Европа да стане континент номер едно, произвеждащ ваксини, но съседите й няма да бъдат забравени.

Еврокомисарят по вътрешния пазар заяви, че огромният белгийски завод ще произвежда повече от милиард дози годишно до края на 2021 г. и че около половината от тях са предназначени за износ.

“Но също така е важно за нас да можем много бързо да започнем да изпращаме тези дози на всички, които се нуждаят от тях, по-специално на нашите африкански приятели”, каза Бретон пред репортери.

По-рано Гебрейесус призова за отмяна на правата на интелектуална собственост върху ваксините срещу Covid-19. Този ход  може да улесни по-голям обмен на знания и бързо разширяване на производствените обекти. Фармацевтичните компании обаче не са съгласни с предложението.

Предложението, което е внесено в Световната търговска организация, вече се сблъска с вълна от недоволство от страна на производителите.

Генералният директор на СЗО също така призова фармацевтичните компании, които не произвеждат собствени ваксини срещу Covid-19, да предоставят своите бази за производство на дози на други компании, както френската компания Sanofi предостави обектите си на Pfizer-BioNTech.

“Ако увеличим производството, тогава ще имаме по-добри възможности да го споделим по справедлив начин.“, обясни Гебрейесус.

Щайнмайер обаче заяви, че не смята, че отказът от патенти или лицензиране “би бил правилният подход“.