СЗО: Заразените в Европа достигнаха милион, идните седмици са критични

Гражданите на Генуа носят различни защитни маски по време на пандемията в Генуа, Италия, 16 април 2020 г. [Luca Zennaro / EPA / EFE]

Европа е в окото на бурята, наречена COVID-19. Приближавайки се до прага от един милион заразени, държавите на континента трябва да са изключително внимателни, когато обмислят облекчаването на ограничителните мерки. Това заяви днес (16 април) регионалният директор на Световната здравна организация.

“Броят на случаите в региона продължава да нараства. През последните 10 дни броят на заразените, регистрирани в Европа, почти се е удвоил, достигайки близо 1 милион души”, заяви в телебрифинг европейският директор на СЗО Ханс Клюге пред журналисти.

Това означава, че около 50% от случаите на COVID-19 по света са регистрирани в Европа, посочи Клюге. В Европа повече от 84 000 души  са загинали в епидемията, заяви той.

“Буреносните облаци на пандемията все още са надвиснали над Европа”, подчерта регионалният директор на СЗО.

Докато някои страни започват да обмислят дали ограниченията могат да бъдат облекчени и дали училищата и някои бизнеси могат да отворят отново, Клюге посочи, че е критично да се разбере сложността и несигурността при подобни действия.

Компаниите и политиците по света се притесняват от икономическите последствия от дългата изолация и някои страни в Европа – като Германия, Дания, Испания и други – започват да мислят как да облекчат обществените ограничения.

Клюге посочва, че СЗО признава, че политиките за социално дистанциране, предназначени да забавят разпространението на вируса влияят върху живота и прехраната на гражданите.

“Хората с право питат: Колко трябва да издържим? И за още колко време? В отговор на това ние, правителствата и здравните власти трябва да определим кога, при какви условия и как можем да считаме преходът за безопасен”.

Всяка стъпка към премахване на ограничителните мерките на първо място трябва да гарантира някои ключови неща, посочи той. Сред тях са наличието на доказателства, че разпространението на COVID-19 в страната се контролира, рисковете за възникването на огнища са сведени до минимум и здравните системи имат капацитета да идентифицират, тестват, проследяват и изолират случаи на заразени.

“Все още сме в окото на бурята… Ако преди облекчаване на ограниченията правителствата не могат да гарантират, че горните критерии  са налице ги призовавам да преосмислят действията си”, посочи Клюге и добави: “Няма кратък път към връщането към нормалния живот”.