СЗО: Пандемията далеч не е приключила

Генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Адханом Гебрейес по време на видео изслушване на Стратегията на ЕС за COVID-19, Брюксел, Белгия, 25 юни 2020 г. [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

“Краят на пандемията от COVID-19 не е близо”, предупреди Световната здравна организация (СЗО) в понеделник (29 юни). Общият брой на смъртните случаи вече е над половин милион, а броят на заразените в Латинска Америка и САЩ нараства.

Заразените по света вече са над 10 милиона. Някои правителства възстановиха ограничителните мерки, които тежко засегнаха икономиките в световен мащаб.

“Ние всички искаме това да приключи. Искаме да продължим с живота си. Но тежката реалност е, че краят на пандемията не е близо”, посочи генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

“Въпреки че много държави постигнаха известен напредък, в световен мащаб пандемията всъщност се ускорява”, предупреди той.

Вирусът се появи преди поне шест месеца в Китай, където следващата седмица СЗО ще изпрати екип, който ще изследва произхода му, коментира Гебрейесус.

Случаите на COVID-19 продължават да растат в САЩ, където са регистрирани повече от 125 000 смъртни случаи и 2,5 милиона случаи на заразени – около една четвърт от общия брой случаи в света и по двата показателя.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл посочи, че очаква през второто тримесечие да се отбележи най-големия спад на БВП. Той добави, че възстановяването ще зависи от усилията на правителството да овладее огнището.

Въпреки това властите в много от южните и западните американски щати, където вирусът е най-разпространен, подкрепят предсрочното разхлабване на мерките.

Здравният секретар на САЩ предупреди, че времето, през което страната може да установи контрол над пандемията изтича. Това не пречи на президента Доналд Тръмп да провежда големи митинги на закрито, където хората често са без маски. Въпреки съветите на експертите, самият Тръмп също отказва да сложи маска.

Огромен шок

Миналата седмица втората най-силно засегната от вируса държава – Бразилия, регистрира 259 105 заразени – най-големият брой случаи за седмица от началото на пандемията.

Ирландските пъбове отвориха за първи път от 15 седмици. Ограничителните мерки в Европа, която все още е най-засегнатият континент, продължават да се разхлабват, след като броят на новите случаи започна да намалява.

Във Великобритания по време на представянето на голям правителствен пакет стимули премиерът Борис Джонсън посочи, че страната му преминава през огромен шок.

Нестихваща заплаха

Правителството на Джонсън планира да отвори пъбовете, ресторантите и фризьорските салони в Англия на 4 юли. В понеделник обаче училищата и магазините не от първа необходимост в Лестър, централна Англия, трябваше да затворят заради разпространението на локална епидемия.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха за силен и ефективен фонд за възстановяване на Европейския съюз.

В Германия, която до момента се справя добре с овладяването на заразата, провинцията Северен Рейн-Вестфалия удължи ограничителните мерки в района, където месокомбинат стана огнище на вируса.

В съседна Швейцария организаторите на Международното автомобилно изложение в Женева обявиха, че отменят изложението и през 2021 г.

Китай наложи строги ограничителни мерки на близо половин милион души в провинция, заобикаляща Пекин, за да защити столицата.

Междувременно изследователи в китайските университети и националния център за контрол и превенция на заболяванията обявиха, че са открили нов свински грип, който може да предизвика друга пандемия.

Наречен G4, той е генетично произлязъл от щама H1N1, който предизвика пандемия през 2009 г.

Новият вирус е силно адаптивен към човека, посочиха авторите на проучване, публикувано в американското научно списание PNAS в понеделник.

Най-засегнатата страна от Близкия изток, Иран, отчете 162 смъртни случая в понеделник, най-високият брой на заразени за един ден след като носенето на маска на закрито стана задължително.

Индия, която постепенно облекчава ограничителните мерки, регистрира ежедневно 18 500 нови случая на заразени. Новите смъртни случаи в събота (27 юни) са били 385.