СЗО призовава богатите страни да дарят дози, вместо да ваксинират деца

Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО), 12 февруари 2020 г. [Salvatore Di Nolfi / EPA / EFE]

Световната здравна организация (СЗО) призова богатите страни да преразгледат плановете си за ваксиниране на деца и вместо това да дарят дози срещу COVID-19 по механизма за споделяне COVAX. Това заявиха от СЗО, в петък (14 май).

След като ваксинират приоритетните си групи, СЗО се надява, че повече страни ще последват примера на Франция и Швеция в даряването на дози по COVAX.

През последните седмици, Канада и САЩ са сред страните, които разрешиха ваксини за употреба при юноши. Официален представител на СЗО обаче заяви, че текат преговори с Вашингтон за споделяне на дози.

„Разбирам защо някои страни искат да ваксинират своите деца и юноши, но в момента ги призовавам да преразгледат решението и вместо това да дарят ваксини по #COVAX“, заяви на виртуална среща в Женева, генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

До момента чрез механизма COVAX са доставени около 60 милиона дози, но заради индийските ограничения за износ на ваксината AstraZeneca и нарастващата епидемия, менахизмът не успява да постигне целите си за доставка.

До момента около 1,26 милиарда дози са приложени в световен мащаб.

Тедрос Гебрейесус заяви също, че втората година от пандемията е по-смъртоносна от първата. Той определи ситуацията в Индия като огромен проблем.

В петък, Индийският премиер Нарендра Моди подаде тревога за бързото разпространение на коронавируса в огромните индийски провинции. Официалният брой инфекции в страната надмина 24 милиона, като за трети пореден ден има над 4, 000 починали.

По данни на Ройтерс, над 160,71 милиона души са заразени с коронавирус в световен мащаб, а близо 3,5 милиона са починали.

От откриването на първите заболели в Китай, през декември 2019 г., случаи са регистрирани в повече от 210 държави и територии.

От СЗО призоваха за предпазливост при премахване на мерки, като носенето на маски, и предупредиха, че е възможно да бъдат открити нови варианти.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията съветват, напълно ваксинираните хора не трябва да носят маски на открито, а и в много случаи дори могат да избегнат носенето им на закрито.

„За момента, много малко държави са в състояние да премахнат тези мерки“, каза главният научен сътрудник на СЗО, Сумия Суминанатхан.

УНИЦЕФ се намесва

В понеделник УНИЦЕФ заяви, че страните от Г7 и Европейския съюз, могат да си позволят да дарят над 150 милиона ваксини на страните в нужда, без да правят компромиси със собствените си  ваксинационни цели.

Според проучване на британската фирма Airfinity, ако споделят едва 20 процента от запасите си през юни, юли и август по схемата COVAX, седемте най-богати държави и ЕС биха могли да помогнат за намаляване на разликата в нивата на ваксинация в световен мащаб.

„Богатите държави биха могли да направят това, изпълнявайки ангажиментите си за ваксинация към собственото си население“, заяви директорът на УНИЦЕФ Хенриета Форе.

Обединеното кралство ще бъде домакин на страните от Г7: Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ на предстоящата среща на върха през юни.

От УНИЦЕФ заявиха, че програмата COVAX, ръководена от Световния алианс за ваксини и имунизации (GAVI), заедно със Световната здравна организация (СЗО) и Коалицията за иновации в областта на епидемичната готовност (CEPI) ще достави 190 милиона дози по-малко от планираното.

Заради недостига на доставки и финансиране, УНИЦЕФ призовава за бързи действия, докато не бъдат изградени по-устойчиви производствени модели.

„Споделянето на наличните излишни дози е минимална, съществена и спешна мярка, необходимо точно сега“.

САЩ разполагат с 60 милиона дози AstraZeneca за споделяне, Франция обеща 500 000 дози, а Швеция 1 милион. Швейцария също обмисля подобно дарение.

Огромни разлики

До момента около 44% от 1,4-те милиарда от поставените ваксини по света са били приложени в страните с високи доходи, представляващи 16% от световното население.

В 29-те страни с най-ниски доходи, където живеят девет процента от световното население, едва 0,3% от хората са били ваксинирани.

„Загрижени сме, че смъртоносният скок на случаи в Индия е предшественик на това, което ще се случи, ако тези предупреждения не бъдат взети предвид“, заявиха от УНИЦЕФ.

„Случаите експлодират и здравните системи са претоварени в страни като Непал, Шри Ланка и Малдивите, а и по-далеч, в Аржентина и Бразилия.“